Duurzame regionale kringlopen

2013 - 2015


Het realiseren van duurzame regionale voedselkringlopen, dat is het doel van dit gelijknamige project. Veertien Nederlandse en Duitse partners werken samen aan onderzoek, kennisdelingen en concrete afspraken, die leiden tot twintig nieuwe initiatieven die de voedselkringloop in de Rhein-Waal-Regio duurzamer maken.

 

De drie beste initiatieven worden uitgewerkt tot een businessplan.

Bij de voedselkringloop is een groot aantal organisaties en partijen betrokken, zoals producenten en verwerkingsbedrijven, maar ook afnemers en afvalverwerkers. Deze groepen werken in dit project samen om de kwaliteit van voedsel te verbeteren en het milieu te beschermen, het stimuleert ook de regionale economie. De betrokken projectpartners zijn afkomstig uit diverse sectoren aan beide zijden van de grens, waaronder het midden-kleinbedrijf, regionale afvalverwerkingsbedrijven, maatschappelijke organisaties en verschillende overheidsinstanties.

Het project brengt de huidige voedselstromen in de regio in kaart, van grondstoffen tot restproducten. Bekeken wordt welke effecten een duurzame regionale voedselketen kan hebben op de regionale (agrarische) economie. Daarnaast wordt de consument bewuster gemaakt van het belang van duurzaam en gezond voedsel. 

Partners

  • Stichting Landwaard, Oosterhout
  • Hochschule Rhein-Waal, Kleve/Kamp-Lintfort
  • Wasserburg Rindern

Financiering

Kosten:  € 308.822,00

 

Subsidie INTERREG

EU:         € 154.411,00

DE:         € 46.323,00 (Nordrhein-Westfalen)

NL:         € 46.323,00 (Provincie Gelderland)