Geschiedenis van de Euregio Rijn-Waal

De Tweede Wereldoorlog had in de regio rond Kleve, Emmerich, Arnhem en Nijmegen diepe wonden nagelaten. Uit aanvankelijk particuliere contacten ontstond geleidelijk aan weer een grensoverschrijdende uitwisseling op officieel niveau.

1963
Eerste gezamenlijke conferentie van de gemeenten Kleve, Emmerich, Arnhem en Nijmegen over het thema grensoverschrijdende perspectieven door de aanleg van ‘Rijksweg 15’ (de huidige A3/A12). Er volgen meer conferenties.

1971
Grensgemeenten en bedrijfsschappen richten de ‘Werkgroep regio Rijn-Waal’ op. In de loop van de jaren zeventig werd deze werkgroep steeds meer geïnstitutionaliseerd.

1978
De Raad van de Regio Rijn-Waal begin met zijn werk. In haar nieuwe statuten stelt de Regio Rijn-Waal de versteviging van economische structuren, de intensivering van de sociale en culturele contacten en de bevordering van het toerisme in de grensregio als hoofddoelen vast.
 

1993
De Regio Rijn-Waal wordt de Euregio Rijn-Waal. Op basis van het Verdrag van Anholt (23 mei 1991) wordt de Euregio het eerste grensoverschrijdende openbaar lichaam in Europa.

Inmiddels heeft de Euregio Rijn-Waal zich van een losse organisatie voor grensoverschrijdende samenwerking tussen hoofdzakelijk in de buurt van de grens gelegen gemeenten ontwikkeld tot een openbaar lichaam met ca. 55 leden. Strekte het werkterrein zich in de jaren zeventig nog uit tot 1600 km² met in totaal 750.000 inwoners, tegenwoordig beslaat het een oppervlak van 8663 km² met een inwoneraantal van ca. 4,2 miljoen.