Boomboek 2.0

2012 - 2013


Jaarlijks vindt in de Rhein-Waal-Regio de internationale Boomplantdag plaats. Op deze dag, meestal midden maart, planten kinderen uit Duitsland en Nederland samen jonge bomen in een bos in de Rhein-Waal-Regio.

 

Ter voorbereiding krijgen de deelnemende leerlingen, met behulp van het ‘Boomboek’, les over de bomen en planten in het grensgebied. In de afgelopen dertien jaar zijn zo duizenden bomen geplant. Het digitale Boomboek vervangt de papieren versie en wordt via een website op een interactieve manier aan leerlingen aangeboden. De website is voor alle scholen toegankelijk. Nederlandse en Duitse leerlingen kunnen met elkaar in contact komen door middel van bijvoorbeeld een forum en quizzen.

De website toont de geografische ontstaansgeschiedenis van het grensgebied en verklaart op begrijpelijk en logische wijze de hieruit ontstane overeenkomsten in flora en fauna in de talrijke natuurbeschermingsgebieden aan beide zijden van de grens. Het besteedt ook aandacht aan klimaat, natuur- en milieubescherming en biedt leerkrachten de mogelijkheid om biologie- en aardrijkskundelessen afwisselender vorm te geven. Dit project draagt bij aan de natuurbeleving in het onderwijs in het grensgebied. Meer informatie is te vinden op www.natuurzondergrenzen.nl.

Partners

  • Kreis Kleve
  • Regionalforstamt Niederrhein,Wesel
  • Nationaalpark De Maasduinen, Roermond

Financiering

Kosten:  € 24.000,00

 

Subsidie INTERREG

EU:         € 12.000,00

DE:         € 0

NL:         € 0