HEAVY DUTY 4.0

2018 - 2021


De ontwikkeling van intelligente asynchrone elektromotoren voor kranen met extreem hoge hijscapaciteiten

 

De asynchrone draaistroommotor is met afstand de meest gebouwde en gebruikte elektromotor ter wereld. Tussen 65 en 70 procent van de jaarlijkse productie aan elektromotoren worden uitgevoerd als asynchrone draaistroommotor. Er worden motoren tot een prestatieklasse tot 2 MW geproduceerd. Meestal worden zulke motoren samen met frequentieconverters ingezet voor het regelen van het toerental en een precieze aansturing. Op grond van hun robuustheid vormen de motoren de ruggengraat van de industrie. Een continue beschikbaarheid van aandrijvingsvermogen is essentieel voor de productiviteit van de meeste industriecomplexen.

Bij het dagelijkse gebruik van deze motoren bijvoorbeeld als hijsmotor bij kranen in havens komen echter diverse problemen voor die zowel de beschikbaarheid van de motoren als garantieaspecten

van de producent betreffen: slijtage in de lagers van aandrijfassen, doorbranden, onjuiste bediening van toerentallen en draaimomenten en de elektrische verzorging bij overspanning.

Intelligente motoren zouden op komst zijnde problemen vooraf kunnen herkennen en deze melden. In dit project wordt de rotormeettechniek voor een dergelijke intelligente motor ontwikkeld. Het betreft hier een miljardenmarkt. Een groep geassocieerde partners gaat onder leiding van Philips Innovation Services de specifieke eisen van de verschillende klantengroepen inbrengen in het project. Philips Innovation Services gaat de noodzakelijke opbouwtechnologie voor een kostenefficiënte en betrouwbare rotormeettechniek coördineren.

Partners

  • RF-Frontend GmbH
  • Luminis Arnhem B.V.
  • SDC Group B.V.
  • Franz Wölfer Elektromaschinenfabrik Osnabrück GmbH
  • De Lepper BV

Financiering

Kosten:  € 1.994.479,83

 

Subsidie INTERREG

EU:         € 996.479,83 (EFRE / EFRO)

DE:         € 250.000,00 (Franz Wölfer Elektromaschinenfabrik Osnabrück GmbH)

               € 371.600,00 (RF-Frontend GmbH)

NL:         € 150.000,00 (SDC Group B.V.)

               € 150.000,00 (Luminis Technologies B.V.)

               € 76.400,00 (De Lepper BV)