200 Jahre D/NL Grenze

2016 - 2016


In het jaar 2016 vindt de 200e herdenkingsdag (1816-2016) van het Vaststellingsverdrag van de huidige grens in Kranenburg plaats. Deze speciale herdenkingsdag wordt als gelegenheid gebruikt, om dit verdrag op 14 mei 2016 gezamenlijk te herdenken.

 

In het jaar 2016 vindt de 200e herdenkingsdag (1816-2016) van het Vaststellingsverdrag van de huidige grens in Kranenburg plaats.

 

Deze speciale herdenkingsdag wordt als gelegenheid gebruikt, om dit verdrag op 14 mei 2016 gezamenlijk te herdenken. De schutterijen, van Duitse en Nederlandse bodem, hebben zich bereid verklaard om als Grenslandcomité deze grensoverschrijdende festiviteit mede vorm te geven en te organiseren.

 

Het doel is enerzijds dat de inwoners en vooral de verenigingen aan beide zijden van de grens deelnemen aan de festiviteit en dat de bevolking door dit evenement het positieve effect van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de verenigingen en de besturen meemaakt.

Anderzijds, dat hiermee een basis wordt gelegd voor het scheppen van een mogelijkheid voor toekomstige grensoverschrijdende evenementen, waarbij ceremonieel een krans wordt gelegd. Dan hebben we het niet over de beschouwingen uit het verleden, de gebruikelijke nationale monumenten, maar de wens om de vrijheid in de toekomst meer onder de aandacht te brengen. Elke twee jaar houden Duitse en Nederlandse schutterijen een gezamenlijk Koningsschieten. Volgens traditie worden er tijdens zo’n feest ook altijd kransen gelegd. Grensoverschrijdend wordt dit moeilijk, omdat de bestaande monumenten hier niet voor in aanmerking komen.

In het kader van de 200 jaar viering zou daarom een monument voor de vrijheid opgericht moeten worden. Doel hiervan is om op regelmatige basis internationale kransleggingen mogelijk te maken, zonder dat hiervoor een nationaal, niet echt geschikt, monument voor zal worden gebruikt.

Het doel is o.a. het versterken van goede grensoverschrijdende samenwerking tussen de Schutterijen en ook als voorbeeld en fundament voor toekomstige evenementen. Ook roept zo’n grensoverschrijdend evenement herinneringen op, aan wat voor een positief verworven goed een open grens is. De aanvrager streeft ernaar door het organiseren van dit soort evenementen, een “wij-gevoel” bij de grensgemeenten op te wekken en vast te houden. Een neutraal monument zal de terugkerende en informele bijeenkomst van toekomstige festiviteiten zeker doen inspireren. Het evenement heeft als doel de verenigingen te motiveren om ook toekomstige festiviteiten grensoverschrijdend te organiseren.

Partners

Leadpartner: Gemeinde Kranenburg

Partners: Gemeente Berg en Dal, Grenzlandkomitee

Financiering

Aangevraagde EU-subsidie:€ 4.375,-

Projectkosten: € 8.750,-