Koninklijke Onderscheiding voor Sjaak Kamps bij afscheid

04-10/23


Sjaak Kamps heeft bij zijn officiƫle afscheid als secretaris van de Euregio Rijn-Waal een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van Burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen en burgemeester Hubert Bruls, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Euregio Rijn-Waal. Bij de afscheidsreceptie waren ruim 180 mensen aanwezig.

 

Sjaak Kamps is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft de onderscheiding ontvangen vanwege zijn werkzaamheden bij de Euregio Rijn-Waal en zijn maatschappelijke nevenactiviteiten.

 

Sjaak Kamps is sinds 1990 werkzaam bij de Euregio Rijn-Waal. Bij zijn aantreden begon Sjaak Kamps als coördinator/programmamanager met het vormgeven en uitvoeren van het eerste Interreg-programma voor de Euregio Rijn-Waal. Sjaak Kamps heeft in de navolgende Interreg-programma's II en III tot april 2009 de functie van coördinator/programmamanager vervuld. In de jaren ‘90 heeft Sjaak Kamps, in nauwe samenwerking met de ministeries van Economische Zaken van Nederland en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, de basis gelegd voor het huidige Interreg-programma Deutschland-Nederland. Dit programma geldt inmiddels als voorbeeld voor heel Europa. Sjaak Kamps was een voorvechter van het behoud van de zogenoemde People to People projecten binnen het Interreg-programma, waarbij de samenwerking tussen burgers wordt bevorderd. Dit resulteerde in projectmogelijkheden op bijvoorbeeld het gebied van cultuur, sport, geschiedenis en toerisme.

 

Van 1999 tot 2009 was Sjaak Kamps plaatsvervangend directeur van de Euregio Rijn-Waal. Sinds april 2009 vervult hij de functie van secretaris. Als secretaris heeft hij zich ingezet voor een actievere rol van de lidgemeenten als het gaat om de ontwikkeling van grensoverschrijdende projecten en activiteiten. Zo heeft hij in 2009 het servicenetwerk Euregio-Ambassadeurs opgericht, waarbij Euregio-ambassadeurs het contact met kennisinstellingen, economische, sociale en culturele organisaties onderhouden en op deze wijze nieuwe mogelijkheden van grensoverschrijdende samenwerking verkennen. Hij zat ook diverse overlegstructuren voor, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, openbare orde en veiligheid, arbeidsmarkt en mobiliteit. Zijn doel hierbij was telkens de grensoverschrijdende samenwerking te stimuleren.

 

Daarnaast was Sjaak Kamps van 2015 tot 2017 namens alle Euregio's lid van het tijdelijke Actieteam Grensoverschrijdende Economie en Arbeidsmarkt. Sinds 2010 is hij lid van de Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inmiddels omgedoopt in het GROS-overleg NL-NRW. Daar had hij een actieve rol bij de totstandkoming en uitvoering van de Grenslandagenda tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Hij heeft zich daar onder andere ingezet voor grensoverschrijdende ambulancezorg, buurtaalonderwijs in de grensregio, arbeidsmarkt en diploma-erkenning.

 

Sleuteloverdracht

Sjaak Kamps verlaat de Euregio Rijn-Waal in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Hij wordt per 1 oktober opgevolgd door Andreas Kochs. Tijdens de bijeenkomst vond de symbolische sleuteloverdracht van Sjaak Kamps aan Andreas Kochs plaats. Andreas Kochs is sinds 1997 werkzaam bij de Euregio Rijn-Waal voor het Interreg-programma en was vanaf 2009 tevens plaatsvervangend secretaris. Andreas Kochs kijkt er naar uit om de komende jaren vorm te kunnen geven aan de grensoverstijgende samenwerking: “ Europa wordt geleefd in de grensregio's. Wij zetten ons hier dagelijks voor in op de meest uiteenlopende gebieden. Daarom wil ik graag actief in gesprek blijven met u, de aangesloten gemeenten en verenigingen, provincies, ministeries, de regionale economie en het maatschappelijk middenveld, om de ontstane netwerken verder te consolideren en te ontwikkelen.Ik kijk uit naar een goede samenwerking om elke dag dichter bij het doel te komen om grensoverschrijdende samenwerking vanzelfsprekend te maken voor de burgers in de grensregio”.


Gerelateerd/Ander nieuws

26-04/24

Winnaars Euregionale Scholenwedstrijd bekendgemaakt

In de aanloop naar de grande finale op 24 april steeg de spanning onder de circa 300 Nederlandse en Duitse scholieren die aan de Euregionale Scholenwedstrijd deelnamen gestaag: zou hun inzending in de prijzen zijn gevallen?

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.