Start nieuw Euregio-project: RheijnLand.Xperiences

25-04/17


Op 20 april vond in Schloss Moyland de perspresentatie plaats van het project RheijnLand.Xperiences. Dit project is onlangs gestart en tijdens de perspresentatie gaven de projectpartners een preview.

 

Innovatie en cultuurpromotie
Het project RheijnLand.Xperiences omvat een drie jaar durende samenwerking tussen de IT en Media opleidingen van twee hogescholen, de twee toonaangevende toerismebureaus in de Euregio Rijn-Waal en acht musea: vier uit de Kreise Kleve en Wesel en vier uit de provincie Gelderland. 
Doel van het project is de aantrekkelijkheid van de regio te verhogen en het bezoek van de streken aan beide kanten van de grens te stimuleren. Innovatie, samenwerking en regionale cultuurpromotie staan daarbij centraal.  De musea gaan de gezamenlijke geschiedenis van de grensstreek vertellen, aan de hand van grensoverschrijdende thema’s, zoals ‘de Romeinen’, ‘Hertogen en Graven’;  en ‘de Tweede Wereldoorlog’. Hierbij zullen de musea zich vooral sterk richten op de jeugd. Zij gaan daarom, ondersteund door experts en studenten van de twee hogescholen, hun collecties en exposities digitaal ontsluiten en verbinden middels ‘gamification’, ‘geocaching’, ‘augmented reality’ en ‘storytelling’.

 

Uniek
Het project is voor deze regio in meerdere opzichten uniek. In de eerste plaats vanwege de toepassing van geavanceerde technologieën op het gebied van multimediale presentaties in musea. En verder e is de wijze waarop een en ander wordt ontwikkeld en geïmplementeerd unie: dit gebeurt namelijk niet in fasen, zoals veelal gebruikelijk, maar in een aantal gelijktijdige iteraties waardoor al vlug zichtbare resultaten bereikt worden. Deze resultaten zullen in de loop van de tijd ter beschikking van het publiek komen.

Partners
Erfgoed Gelderland is Lead Partner van het project. De verdere partners in het project zijn: Archäologischer Park Xanten, Geldersch Landschap & Kasteelen, Museum Arnhem, Museum Goch, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Nederlands Openluchtmuseum, de  Hochschule Rhein-Waal, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de toerismebureaus Niederrhein Tourismus en RBT KAN.

Het project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.