Euregio-steden verstevigen samenwerking

06-02/17


Vrijdag 3 februari kwamen de burgemeesters van de zes grootste steden in de Euregio Rijn-Waal (Arnhem, Nijmegen, Ede, Düsseldorf, Duisburg en Moers) bijeen in het Düsseldorfer Rathaus.

 

Parallel wisselden ook ca. 50 deskundigen uit de steden hun kennis en ervaring uit in diverse werkgroepen over economie, duurzaamheid, mobiliteit, migratie en integratie. Tevens inventariseerden zij mogelijkheden voor gezamenlijke, grensoverschrijdende en EU-gesubsidieerde projecten. Hun gemeenschappelijke doel: versteviging van de samenwerking, omdat de steden een centrale rol in de duurzame ontwikkeling van Europa innemen, overeenkomstig het op 30 mei 2016 door de EU-lidstaten gesloten Pact van Amsterdam.

 

Een eerste gezamenlijk project is de intensieve uitwisseling door vrijwilligersorganisaties. Onder het motto “mensen voor mensen” wisselen Duitse en Nederlandse vrijwilligers die zich voor vluchtelingen inzetten hun ervaringen uit.

 

De steden willen zich inzetten voor de voortzetten en uitbreiding van de samenwerking binnen de Euregio Rijn-Waal. Het accent in de samenwerking liggen op het gebied van stadsontwikkeling, zowel op sociaal als economisch vlak, waarbij er in het bijzonder aandacht is voor duurzame stadsontwikkeling overeenkomstig de EU-2020 doelstellingen van slimme, groene en integratieve groei. Daarnaast is er aandacht voor duurzame energie, gezonde steden en sociale cohesie.

 

In een “Memorandum of Understanding”, dat de burgemeesters in Düsseldorf tekenden, is daarnaast ook nog het doel opgenomen om ook op het gebied van gezondheidszorg, creatieve economie, agrofod en logistiek grensoverschrijdend samen te werken.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

13-06/24

Leuke schoolactiviteit

Eind mei werd in het kader van het project “EMOJI Olympics” een sportdag georganiseerd op het sportveld van FC Berg in ’s-Heerenberg, waaraan ongeveer 180 leerlingen deelnamen.

11-06/24

Euregioleden enthousiast over cursus

Op 6 en 7 juni vond in het Nierswalder Landhaus in het kader van Euregio-Wegwijzer een leerrijke cursus plaats.

17-05/24

Eures Team Rijn-Waal op de banenbeurs in Dinslaken

Op woensdag 15 mei 2024 was Eures Team Rijn-Waal aanwezig op de banenbeurs in de Kathrin-Türks Halle in Dinslaken.