Grensregio dingt mee naar „structuurprogramma „Regionale“

09-12/16


De steden Duisburg, Düsseldorf, Krefeld, Mönchengladbach, de Kreise Kleve, Wesel, Viersen en de Rhein-Kreis Neus dingen gezamenlijk met de Provincie Gelderland en de Euregio Rijn-Waal onder de noemer „NiederRheinLande“ mee naar het structuurprogramma „Regionale 2022/2025 van het Ministerium für Bauen, Wohnen, Stadtentwicklung und Verkehr van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

 

Het programma stimuleert regionale, innovatieve concepten op het gebied van stadsontwikkeling, mobiliteit, energie, onderwijs, milieu en cultuur. Op 9 december werd het bidbook keurig op tijd bij het ministerie afgegeven.

 

Mocht de regio NiederRheinLande de Regionale toegekend krijgen, kan er tot 200 miljoen euro in de regio worden geïnvesteerd. De beslissing wordt voor het voorjaar van 2017 verwacht. De overige partners van de NiederRheinLande zijn de drie Industrie- en Handelskamers van Düsseldorf, Mittlerer Niederrhein en de Niederrheinische IHK.

 

Het is voor het eerst dat alle relevante steden en Kreise van de Niederrhein om de regio, die al eeuwenlang door de Rijn gekenmerkt wordt, onder de naam “NiederRheinLande” structuur verder te ontwikkelen. De focus ligt hierbij op de thema´s economie, mobiliteit, energie, onderwijs en levenskwaliteit. Doel is het om met gezamenlijke projecten het profiel en de concurrentiepositie van de regio te versterken. Het zwaartepunt ligt daarom voor de Regionale op de thema´s infrastructuur, innovatie en identiteit.

 

Aangezien de Rijn niet bij de grens stopt, neemt ook de Provincie Gelderland deel aan de kandidatuur. Hiermee krijgt de kandidaatstelling het karakter van een “Euregionale”. Het gehele gebied omtvat 4,9 miljoen inwoners, 99 gemeenten, 235 Rijnkilometer en 180 km grens.

 

De kandidatuur wordt tot nu toe door 89 regionale actoren en instituties ondersteund, waaronder het Landschaftsverband Rheinland, toeristische en culturele instellingen en leden van de parlementen van Nordrhein-Westfalen en Duitsland.

In februari zal de jury de regio bezoeken en hebben de  regionale vertegenwoordigers de kans om hun kandidatuur persoonlijk toe te lichten. De beslissing van de jury wordt in het eerste kwartaal van 2017 verwacht.

 

Het bidbook is te downloaden op www.ihk-niederrhein.de/NiederRheinLande.

 

Het bidbook voor de kandidatuur „Euregionale NiederRheinLande“ werd in het kader van het EU-Programma Deutschland-Nederland met middelen uit het People to People programma van de Euregio Rijn-Waal en de provincie Gelderland mogelijk gemaakt.


Gerelateerd/Ander nieuws

13-06/24

Leuke schoolactiviteit

Eind mei werd in het kader van het project “EMOJI Olympics” een sportdag georganiseerd op het sportveld van FC Berg in ’s-Heerenberg, waaraan ongeveer 180 leerlingen deelnamen.

11-06/24

Euregioleden enthousiast over cursus

Op 6 en 7 juni vond in het Nierswalder Landhaus in het kader van Euregio-Wegwijzer een leerrijke cursus plaats.

17-05/24

Eures Team Rijn-Waal op de banenbeurs in Dinslaken

Op woensdag 15 mei 2024 was Eures Team Rijn-Waal aanwezig op de banenbeurs in de Kathrin-Türks Halle in Dinslaken.