Interreg VI project Grenzeloos Landschap officieel van start

06-12/23


Op woensdag 29 november vond in Haus Wylerberg in Beek-Ubbergen de officiële startbijeenkomst plaats van het Interreg VI A project "Grenzeloos landschap – lokale adaptatie aan de globale klimaatverandering ".

 

Uitgenodigd waren vertegenwoordigers van onder andere provincies, gemeenten en natuurorganisaties uit zowel Nederland als Duitsland.

 

Als onderdeel van het project werken het Naturschutzzentrum im Kreis Kleve e.V. en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap aan een grensoverschrijdend, duurzaam ecosysteem om de klimaatbestendigheid binnen het projectgebied te versterken. Dit gebeurt in samenwerking met de geassocieerde partners Teunesen Zand en Grint BV, Gemeinde Weeze, Stadt Goch, Gemeinde Uedem, Gemeente Gennep, Kreis Kleve, Gemeente Mook en Middelaar, Stadt Kalkar, Coöperatie Natuurrijk Limburg u.a. en de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen. De focus ligt hierbij op groene connectiviteit in samenhang met het agrarische landschap, blauwe connectiviteit met een focus op gezonde waterlopen en bewustzijn en begrip van het lokale cultuurlandschap en cultuurhistorie.

 

Tijdens het evenement waren er, naast welkomsttoespraken van directeuren Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) en dr. Ulrich Werneke (Naturschutzzentrum im Kreis Kleve e.V.), presentaties over de onderwerpen "Landschap en klimaat - uitdagingen en kansen voor de toekomst" en "Een verbonden landschap - hoe komen we daar?" door Malve Falk en Sebastian Wantia. De voordelen van de landschapselementen die in het project worden gecreëerd, werden duidelijk benadrukt in de presentaties. De focus lag niet alleen op de activiteiten van het project, maar ook op advies over onderhoudsmogelijkheden en voortzetting in de toekomst, zodat de klimaat- en natuureffecten ook op de lange termijn behouden blijven. Daarna overhandigde Andreas Kochs, directeur van de Euregio Rijn-Waal, de projectborden aan de twee projectpartners, waarmee het project officieel werd geopend.

 

Het project Grenzeloos Landschap wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt met 749.271,99 euro medegefinancierd door de Europese Unie, MWIKE NRW en de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-12/23

Eindejaarsbijeenkomst weer goed bezocht

Op maandag 11 december 2023 vond de traditionele Eindejaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ruim 200 vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse gemeenten, de provincies, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en projectpartners wisten de weg naar het Euregio-Forum in Kleve te vinden.

15-12/23

Foto´s van Leukermeer en Millingerwaard winnen

Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal huldigde voorzitter Hubert Bruls de winnaars van de jaarlijkse fotowedstrijd. Het motto was deze keer “De groene Euregio”.

14-12/23

Vacature Coördinator First-Level-Control (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Coördinator First-Level-Control (m/w/d).