Euregioraad bijeen in Emmerich

24-11/23


Op donderdag 23 november vergaderde de Euregioraad in het PAN Kunstforum in Emmerich. Meer dan 90 vertegenwoordigers van de Euregio namen deel aan de vergadering.

 

Verzoek om een grensoverschrijdend symposium over groene waterstof

Tijdens de bijeenkomst verzochten de Euregioraadsleden van de gemeenten Nijmegen en Arnhem de Euregio Rijn-Waal om in 2024 een grensoverschrijdende expertmeeting te organiseren om informatie te delen over het onderwerp groene waterstof. Dit onderwerp is aan beide zijden van de grens zeer actueel is, maar tegelijkertijd worden de kansen en uitdagingen die waterstof voor zowel Nederlandse als Duitse gemeenten biedt in de energietransitie nog niet grensoverstijgend aangepakt. Het onderwerp werd goed ontvangen door de andere Euregioraadsleden en er werden meteen al veel ideeën, initiatieven en aanpakken geuit in een levendige discussie. Het verzoek werd dan ook unaniem aangenomen.

 

Dinslaken wordt nieuw lid

Tijdens de Euregioraadsvergadering keurde de Euregioraad unaniem de lidmaatschapsaanvraag van de Stadt Dinslaken goed. De vertegenwoordigers van de stad Dinslaken, Thomas Termath en Ronny Schneider, legden tijdens de vergadering uit dat Dinslaken, als groene toegangspoort tot het Ruhrgebied en op slechts 40 minuten rijden van de Nederlandse grens gelegen, graag nauwere regionale banden wil. Dinslaken hoopt dat het lidmaatschap van de Euregio veel mogelijkheden biedt voor nieuwe grensoverstijgende activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur en onderwijs. Omgekeerd benadrukte Euregio-voorzitter Hubert Bruls dat het lidmaatschap van de stad Dinslaken de regionale samenwerking langs de Rijncorridor verder zal versterken en hij kijkt uit naar de nieuwe samenwerking met de stad Dinslaken.

 

Nieuwe plaatsvervangend secretaris voor de Euregio Rijn-Waal

Tijdens de Euregioraadsvergadering van 23 november is Heidi de Ruiter benoemd tot nieuwe plaatsvervangend secretaris. In deze functie volgt zij Andreas Kochs op, die sinds 1 oktober 2023 secretaris van de Euregio Rijn-Waal is. Heidi de Ruiter werkt sinds december 2008 voor de Euregio Rijn-Waal als (senior) beleidsmedewerker en woordvoerder. Zij heeft jarenlange ervaring in grensoverschrijdende samenwerking en een uitgebreid netwerk in onze grensregio en daarbuiten. Tijdens de vergadering heeft de Euregioraad unaniem ingestemd met de benoeming van Heidi de Ruiter als nieuwe plaatsvervangend secretaris met onmiddellijke ingang.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

15-12/23

Eindejaarsbijeenkomst weer goed bezocht

Op maandag 11 december 2023 vond de traditionele Eindejaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ruim 200 vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse gemeenten, de provincies, de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en projectpartners wisten de weg naar het Euregio-Forum in Kleve te vinden.

15-12/23

Foto´s van Leukermeer en Millingerwaard winnen

Tijdens de Eindejaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn-Waal huldigde voorzitter Hubert Bruls de winnaars van de jaarlijkse fotowedstrijd. Het motto was deze keer “De groene Euregio”.

14-12/23

Vacature Coördinator First-Level-Control (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Coördinator First-Level-Control (m/w/d).