Veelzijdig start event voor De Rijn Verbindt

17-10/23


Op 12 oktober vond in Rees het start event van het Interregproject De Rijn Verbindt plaats. De ochtend stond in het teken van diverse excursies en presentaties, die de deelnemers kennis lieten maken met de drie centrale thema´s De Gezonde Rijn, de Groene Rijn en de Levende Rijn.

 

Voor de gezonde Rijn werd onder niet al te goede weersomstandigheden de Ankerkuil bezocht en werden de projecten binnen dit werkpakket toegelicht. In de Ankerkuil werd door de 86-jarige Rudi Hell, de laatste nog actieve Rijnvisser, onder andere de gevangen vis en het onlangs opgeviste plastic afval getoond. Voor de Groene Rijn zouden de uiterwaarden bezocht worden maar wegens de slechte weersomstandigheden werden als alternatief voor deze excursie informatieve presentaties verzorgd. Tenslotte werd in het kader van de Levende Rijn informatie gegeven over de nog te ontwikkelen vaste tentoonstelling over otters en trekvissen van de Rijn en een reizende tentoonstelling over plastic in de musea de Bastei in Nijmegen en Schloß Benrath bij Düsseldorf. De deelnemers kregen dankzij de goede organisatie een concreet beeld van de drie projectspeerpunten.

 

Tijdens het middagprogramma werd onder de bezielende leiding van de gespreksleider Ute Schürings de officiële start van het project gegeven. Korte toespraken van Landwirtschafts- und Verbraucherschutzministerin Silke Gorißen van Noordrijn Westfalen, Marjolijn van de Zandschulp, directeur van Rijkswaterstaat, Thomas Schürmann, voorzitter van de deelstaatregering van Düsseldorf en Christa Groshart van de Internationale Commissie ter Bescherming van de Rijn (ICBR), vonden plaats. Alle sprekers lieten duidelijk merken, dat zij bijzonder geëngageerd  zijn om het project tot een succes te maken.

 

Vervolgens bracht Ute Schürings de kansen en mogelijke struikelblokken in de Duits-Nederlandse samenwerking voor het voetlicht, hetgeen bij menigeen tot herkenning leidde.

 

Tot slot mocht Andreas Kochs namens de Euregio Rijn-Waal het officiële startsein van het project geven. Dit gebeurde door het overhandigen van de Interreg-plaquettes aan alle deelnemende  partners.

 

Een succesvolle dag, waarbij de combinatie van excursies, tentoonstellingen gecombineerd met officiële toespraken, bij alle aanwezigen een positief gevoel gaf alsook een goed inzicht in hetgeen het project De Rijn Verbindt tot en met eind 2026 aan concrete acties en plannen voornemens is te gaan doen.

 

Het project De Rijn Verbindt wordt financieel ondersteund door het Europese programma Interreg VI A Deutschland-Nederland, de Provincie Gelderland en het Ministerie voor Economie, Industrie, Klimaat en Energie van Nordrhein-Westfalen. Het project wordt uitgevoerd van 2023-2026 en bouwt voort op het werk, het netwerk en de kennis ontwikkeld door de Groen Blauw Rijn Alliantie (GBRA).

 

Kijk voor meer informatie op de website De Rijn Verbindt. Of volg de Instagram-, Facebook- en LinkedIn pagina.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

13-06/24

Leuke schoolactiviteit

Eind mei werd in het kader van het project “EMOJI Olympics” een sportdag georganiseerd op het sportveld van FC Berg in ’s-Heerenberg, waaraan ongeveer 180 leerlingen deelnamen.

11-06/24

Euregioleden enthousiast over cursus

Op 6 en 7 juni vond in het Nierswalder Landhaus in het kader van Euregio-Wegwijzer een leerrijke cursus plaats.

17-05/24

Eures Team Rijn-Waal op de banenbeurs in Dinslaken

Op woensdag 15 mei 2024 was Eures Team Rijn-Waal aanwezig op de banenbeurs in de Kathrin-Türks Halle in Dinslaken.