Uitnodiging focusgroep grensoverschrijdend ov op 22-11-2023

07-11/23


In opdracht van het Duitse onderzoekscentrum voor spoorvervoer (DZSF) van de Duitse Spoorwegautoriteit (EBA) heeft het nexus-instituut het reactiverings- en ontwikkelingspotentieel van grensoverschrijdend reizigersverkeer per spoor onderzocht.

 

In drie modelregio's onderzoekt Nexus het reactiveringspotentieel van spoorverbindingen of spoorlijnen die momenteel niet in gebruik zijn en misschien in de toekomst weer gebruikt kunnen worden.


Er wordt niet alleen naar technische of financiële kwesties gekeken, maar ook naar de houding van de lokale bevolking, hun mobiliteitsgedrag en natuurlijk hun wensen en ideeën met betrekking tot de reactivering van lijnen in hun regio.


U bent daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een groepsinterview, een zogenaamde "focusgroep" voor deze regio! De Nederlandse ronde vond plaats op 30 oktober 2023, op 22 november vindt van 18.00 tot 20.00 de Duitse focusgroep plaats

 

In de focusgroep praten 8 - 12 mensen 2 uur over een geselecteerd onderwerp en een overkoepelende vraag. Het gesprek wordt geleid door een moderator. De focusgroepen zullen naar verwachting in oktober plaatsvinden.


Nexus is erg geïnteresseerd in de meningen en houdingen van de mensen in de modelregio's met betrekking tot hun mobiliteit, vooral wat betreft het gebruik of niet-gebruik van openbaar spoorvervoer: Waarom maken sommige mensen gebruik van de trein, terwijl anderen liever de auto nemen? Wat moet er veranderen om van de auto over te stappen op de trein?

 

Maar men is ook geïnteresseerd in hoe mobiel het leven in een grensregio is: Waarom en op welke momenten gaan mensen de grens over? In hoever speelt dit gegeven überhaupt nog een rol in het dagelijks leven? Voelen mensen zoiets als als een "regionale identiteit"?


Mocht u belangstelling hebben voor deze focusgroep kunt u zich aanmelden via https://nexus-umfragen.de/768169?lang=nl Je gegevens worden uiteraard beschermd en kunnen alleen door ons worden ingezien.


Bij vragen kunt u zich direct wenden aan Nele Buchholz van het Nexus Institut via  buchholz@nexusinstitut.de of +49 (0)176 41637761.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

13-06/24

Leuke schoolactiviteit

Eind mei werd in het kader van het project “EMOJI Olympics” een sportdag georganiseerd op het sportveld van FC Berg in ’s-Heerenberg, waaraan ongeveer 180 leerlingen deelnamen.

11-06/24

Euregioleden enthousiast over cursus

Op 6 en 7 juni vond in het Nierswalder Landhaus in het kader van Euregio-Wegwijzer een leerrijke cursus plaats.

17-05/24

Eures Team Rijn-Waal op de banenbeurs in Dinslaken

Op woensdag 15 mei 2024 was Eures Team Rijn-Waal aanwezig op de banenbeurs in de Kathrin-Türks Halle in Dinslaken.