Tentoonstelling Duits-Nederlands Jongerenproject

14-07/20


Een kleine tentoonstelling toont van 7 juli t/m 6 september de resultaten van het project "75 jaar vrede en vrijheid in Apeldoorn en D├╝sseldorf".

 

Met een kleine expositie blikken de Mahn- und Gedenkstätte Düsseldorf en het Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur (ACEC) terug op het Duits-Nederlandse jongerenuitwisselingsproject "75 jaar vrede en vrijheid in Apeldoorn en Düsseldorf". De tentoonstelling in het Engels, bestaande uit tien panelen, is vanaf nu in beide huizen te zien tot en met 6 september.

 

De beide steden in de Euregio Rijn-Waal zijn met elkaar verbonden door een opmerkelijke parallel in de bevrijdingsgeschiedenis van het voorjaar van 1945: op 16 april 1945 gingen de verzetsgroepen in zowel Apeldoorn alsook Düsseldorf onafhankelijk van elkaar op pad om hun steden over te geven aan de nabijgelegen geallieerden. Dankzij deze moedige acties werden beide steden op 17 april 1945 zonder slag of stoot bevrijd.

 

Op initiatief van de Gelre Association International Apeldoorn en de Mahn- und Gedenkstätte hebben leerlingen van het Friedrich Rückert-Gymnasium in Düsseldorf en het Apeldoorner Veluws College Mheenpark zich in het voorjaar van 1945 verdiept in de historische situatie, de verzetsacties en hun betekenis voor het heden. Op verschillende uitwisselingsdagen in Apeldoorn en Düsseldorf ontwikkelden de scholieren posters waarop ze in korte statements samenvatten wat ze hadden geleerd van het verleden voor het heden in een Europese samenleving. Met het oog op de Corona-pandemie werden deze posters voornamelijk digitaal gedeeld.

 

Het hoogtepunt van de uitwisseling had de wederzijdse deelname aan de herdenkingsplechtigheden aan het einde van de oorlog in beide steden moeten zijn, die helaas niet zoals gepland konden plaatsvinden als gevolg van de coronapandemie. Met de tentoonstelling, die een fotografische en informatieve terugblik op het project is, willen de deelnemers hun grensoverschrijdende uitwisseling en ervaringen delen met de burgers van beide steden.

 

De Euregio Rijn-Waal heeft dit project in het kader van de mini-projecten met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland ondersteund.

 

https://www.acecgebouw.nl/agenda/vrijheid-vrede-apeldoorn-dusseldorf/

https://www.duesseldorf.de/mahn-und-gedenkstaette.html


Gerelateerd/Ander nieuws

11-06/21

Euregioraad vergadert digitaal vanuit Nijmegen

De eerste Euregioraadsvergadering van dit jaar vond gisteren in digitale vorm plaats. Voorzitter Thomas Ahls en vice-voorzitter Hubert Bruls heten de ca. 120 deelnemers vanuit de historische Trêveszaal in het Nijmeegse stadhuis van harte welkom.

08-06/21

De Groen Blauwe Rijn Alliantie zet samenwerking voort

Op 1 juni vond de afsluitende bijeenkomst van het INTERREG-project Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) plaats. Tijdens deze digitale event presenteerden de in totaal 10 partners de indrukwekkende resultaten van dit bijzondere project.

01-06/21

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.