Veel belangstelling voor opening GrensInfoPunt Rijn-Waal

17-03/16


Donderdag 17 maart vond in aanwezigheid van ca. 100 gasten de officiële opening van het GrensInfoPunt Rijn-Waal plaats. Het GrensInfoPunt Rijn-Waal beantwoordt alle vragen rondom grensoverschrijdend wonen, werken en ondernemen.

 

Mensen die grensoverschrijdend werken, vragen zich af welke consequenties hun (zelfstandige) werkzaamheden hebben voor de belasting, zorgverzekering, pensioen, kinderbijslag en andere zaken. Ook werkgevers willen graag informatie over hun rechten en plichten. Vaak gaat het over heel praktische dingen of vragen over de wet- en regelgeving in Nederland en Duitsland. “Om deze vragen te beantwoorden zijn langs de Duits-Nederlandse grens verschillende samenwerkende GrensInfoPunten ingericht” licht Euregio-Voorzitter Hubert Bruls tijdens de bijeenkomst toe.

 

“Sinds 1 januari 2016 is er ook bij de Euregio Rijn-Waal een GrensInfoPunt gevestigd. Door de opening van dit GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal kunnen burgers en ondernemers vanaf nog beter ondersteund worden”, gaat Hubert Bruls verder. In het GrensInfoPunt bij de Euregio Rijn-Waal werken de volgende instanties samen: Euregio Rijn-Waal, SVB – Bureau voor Duitse Zaken, Deutsche Rentenversicherung, UWV, Agentur für Arbeit en de vakbond Deutsche Gewerkschaftsbund i.s.m. FNV en CNV. “In deze samenwerking schuilt de kracht van ons GrensInfoPunt”, legt Hubert Bruls verder uit. “Dankzij dit netwerk van experts kunnen alle vragen meteen door het GrensInfoPunt beantwoord worden en hoeft de grenspendelaar niet langer alle instanties af te gaan”.

 

Uitgebreide dienstverlening
Met de oprichting van het GrensInfoPunt heeft de Euregio Rijn-Waal haar dienstverlening voor grenspendelaars en ondernemers sterk uitgebreid. Naar verwachting zal het GrensInfoPunt jaarlijks ca. 3750 aanvragen verwerken en ca. 1.500 adviesgesprekken voeren.

 

Elke maand vindt er een spreekuur plaats, waar grenspendelaars terecht kunnen met al hun vragen rondom uitkeringen, sociale zekerheid en belastingvragen. Nieuw is dat vanaf deze maand ook het UWV en de Agentur für Arbeit aanwezig zijn om vragen rondom het zoeken van een baan in het buurland te beantwoorden. Eveneens als nieuwe partners zijn vanaf maart ook de vakbonden FNV, CNV en de Duitse DGB aanwezig voor vragen omtrent contracten, cao´s en arbeidsvoorwaarden. Informatie over de spreekuren is te vinden op www.euregio.org.

 

Verder kunnen grenspendelaars en ondernemer nu ook van maandag t/m donderdag op afspraak terecht voor een persoonlijk adviesgesprek. Ook biedt het GrensInfoPunt desgewenst spreekuren op locatie aan, bijvoorbeeld bij gemeenten of bedrijven. Het GrensInfoPunt is van maandag t/m donderdag bereikbaar via het telefoonnummer 0049-2821-793079 of per e-mail op gip@euregio.org.

 

Daarnaast ontwikkelt het GrensInfoPunt een seminar- en workshopaanbod voor grenspendelaars en ondernemers rondom diverse thema´s, zoals sociale zekerheid, verschillen in arbeidsmarkt en werkcultuur.

 

Tenslotte beschikt het GrensInfoPunt over een groot partnernetwerk rondom het thema arbeidsbemiddeling en kunnen grenspendelaars ook hiervoor bij het GrensInfoPunt terecht. Een overzicht van alle actuele vacatures in de grensstreek kunnen geïnteresseerden nu al vinden op www.euregio-jobroboter.com.

 

Samenwerking GrensInfoPunten
Vanzelfsprekend vindt er nauwe afstemming plaats met de overige GrensInfoPunten langs de Nederlands-Duits(-Belgische) grens en zal dit najaar een gezamenlijke website online gaan, waar grenspendelaars regionale informatie vinden en zullen er diverse brochures beschikbaar gesteld worden.

 

Financiering
Het GrensInfoPunt wordt gerealiseerd in het kader van het INTERREG V A project GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal en wordt mede mogelijk gemaakt door cofinanciering van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de Nederlandse Provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

 

Downloads
Flyer
Presentatie opening GrensInfoPunt


Gerelateerd/Ander nieuws

04-12/23

Vacature office manager in opleiding m/v/d

Per 15 augustus 2024 zijn wij op zoek naar een office manager in opleiding m/v/d.

24-11/23

Euregioraad bijeen in Emmerich

Op donderdag 23 november vergaderde de Euregioraad in het PAN Kunstforum in Emmerich. Meer dan 90 vertegenwoordigers van de Euregio namen deel aan de vergadering.

07-11/23

Uitnodiging focusgroep grensoverschrijdend ov op 22-11-2023

In opdracht van het Duitse onderzoekscentrum voor spoorvervoer (DZSF) van de Duitse Spoorwegautoriteit (EBA) heeft het nexus-instituut het reactiverings- en ontwikkelingspotentieel van grensoverschrijdend reizigersverkeer per spoor onderzocht.