Kennisuitwisseling zelfrijdende shuttles

06-11/19


Ruim 60 Duitse en Nederlandse ondernemers, technici, juristen, vervoerders, stadsplanners, verzekeraars en verkeersjuristen spraken op 24 oktober op Flughafen Weeze samen over de kansen en problemen van autonoom rijdende passagiershuttles.

 

Dit mede aan de hand van ervaringen uit een praktijkproef met kleine zelfrijdende busjes zonder chauffeur in Wageningen en op Flughafen Weeze in het kader van het INTERREG project I-AT (Interregional Automated Transport).  De praktijkproef op Flughafen Weeze eindigt op 1 november. Gedrag van passagiers, gedrag van andere verkeersdeelnemers en wetten en regels blijken in de praktijk vaak te leiden tot nieuwe technische uitdagingen. De ervaringen uit de pilot en de input van de experts worden meegenomen bij een vervolgpilot begin 2020 met een grotere zelfrijdende bus zonder chauffeur bij het Duitse openbaar vervoer bedrijf ASEAG. De technologie voor de kleine en grote testvoertuigen is door Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen samen ontwikkeld en wordt in een living-lab permanent verbeterd en aangepast. Duitse en Nederlandse verkeersoverheden zijn in constant overleg om  grensoverschrijdend gebruik van dergelijke voertuigen juridisch mogelijk te maken.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-03/24

Netwerkbijeenkomst Euregioraad goed bezocht

Op donderdag 14 maart 2024 vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de leden van de Euregioraad van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ruim 40 Euregioraadsleden en ambtelijke contactpersonen kwamen in het Euregio-Forum bijeen en spraken over diverse thema’s.

07-03/24

Subsidiemogelijkheden 80 Jaar Vrijheid

Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat de bevrijding van Nederland begon. 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2024 en 2025 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

05-03/24

GrensInfoPunt te gast bij studiebeurs in Düsseldorf

Op donderdag 1 februari 2024 waren de collega´s van ons GrensInfoPunt te gast op de jaarlijkse interne studiebeurs voor de leerlingen van de bovenbouw van het St. Ursula Gymnasium in Düsseldorf.