Real time-systeem voor detectie buigingsproces stalen platen

28-06/19


De markt vraagt om lichtere stalen constructies voor zware voertuigen zoals tractors en aanhangers. Met deze ontwikkeling nemen de verantwoorde toepassingsmogelijkheden enorm toe.

 

Het bedrijf TEVEL is als specialist in technische vraagstukken met deze uitdaging aan de slag gegaan en heeft mede dankzij de hulp van het Europese project Digipro een tool ontwikkelt die het buigen van stalen platen meet, zodat uiteindelijk een sterk, lichter en bovenal betrouwbare stalen constructie kan worden geproduceerd.

 

“Digipro neemt drempels weg om innovaties door te kunnen voeren in grensoverschrijdend perspectief. “

Eric Sülter, Managing Director TEVEL Techniek BV

 

Uitdaging
Om lichtgewicht stalen constructies te kunnen realiseren, is het essentieel om stalen platen in allerlei vormen te buigen. Hiervoor is het in eerste plaats noodzakelijk onderzoek te doen naar de scherpte van de buighoek waarmee nog steeds de productie van kwalitatief hoogwaardige platen reëel is.
Het innovatieve bedrijf TEVEL heeft hiervoor een tool ontwikkelt en is nu in staat om met behulp van een camerasysteem de verandering in het buigproces te meten en het ontstaan van scheurtjes in de stalen platen bij een bepaalde scherpte te identificeren. Deze scheurtjes dienen te alle tijden voorkomen te worden, omdat ze voor een verzwakking van de constructie zorgen, waardoor de kwaliteit van het eindproduct niet gegarandeerd is.

 

Over de grens
Tijdens dit project heeft TEVEL samenwerking gezocht met een Duitse partner die specialist is op het gebied van de ontwikkeling van hoogwaardige Vision-systemen/applicaties. Voor het project was het erg belangrijk om in een microbereik zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten en de expertise van SMD Production Technology was daarbij een grote aanwinst. Deze Nederlands-Duitse samenwerking heeft uiteindelijk geresulteerd in de ontwikkeling van een real time-meet systeem voor het uitvoeren van tests. Op dit moment bestaat er zelfs concrete belangstelling voor deze tool bij een onderzoeksinstituut die verbonden is aan een grote staalproducent.

“Het voordeel van een grensoverschrijdende samenwerking in een INTERREG-project als Digipro is dat we tegelijkertijd in staat zijn geweest ons Duitse netwerk te verbreden en de Duitse markt te verkennen. We hebben nu met TEVEL meer zicht op wat daar precies gebeurt,”  aldus Eric Sülter.

 

Digipro wordt in het kader van het INTERREG VA-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant, Die Landesregierung Nordrhein-Westfalen, Europese Unie/INTERREG.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

03-07/20

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Samen sterker” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

30-06/20

INTERREG-stuurgroep keurt nieuw media-project goed

De INTERREG-stuurgroep voor de Euregio Rijn-Waal heeft eind juni een nieuw project goedgekeurd. Met het project “Nachrichten/Nieuws” wordt in totaal bijna € 700.000 in de Euregio Rijn-Waal geïnvesteerd.

26-06/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen Nederlnd

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.