Europaminister NRW zet Euregio´s in het zonnetje

12-12/18


Europaminister Stephan Holthoff-Pförtner heeft 27 november vertegenwoordigers van de vier Euregio´s en andere partners voor grensoverschrijdende samenwerking uit Nederland, België en Nordrhein-Westfalen uitgenodigd voor een samenzijn in de Staatskanzlei in Düsseldorf.

 

De aanleiding voor deze bijeenkomst vormden de jubilea van drie van de vier Euregio´s.  Voor de Euregio Rijn-Waal is het 40 jaar geleden, dat de Euregioraad voor het eerst bijeenkwam en 25 jaar geleden, dat de de Euregio Rijn-Waal als eerste Euregio in Europa een grensoverschrijdend erkende rechtsvorm kreeg.

Europaminister Stephan Holthoff-Pförtner: “ De Euregios in de grensregio´s met Nordrhein-Westfalen, Nederland en België zijn een succesmodel, “made in the heart of Europe”. Wat de EU en de Europese integratie op grote schaal betekenen, hoort in de bijna 30 Duitse Euregio´s in Duitsland tot het dagelijks leven: grenzen overwinnen, samenwerken en en samenleven. De Euregio´s zijn ons gemeentelijk laboratorium voor Europa”.

Over de behaalde resultaten en de toekomst van de Euregio´s sprak de minister tijdens een podiumdiscussie met Ulrich Francken, burgemeester van Weeze en Voorzitter van de Euregio Rijn-Waal, Michael Dejozé, secretaris van de Euregio Maas-Rijn, Antoin Scholten, burgemeester van Venlo en vice-voorzitter van de euregio rijn-maas-noord en Rob Welten, burgemeester van Borne en voorzitter van de Euregio in Gronau.
 

De aanwezige gasten spraken met elkaar over de grensoverschrijdende samenwerking en actuele projecten, bijvoorbeeld op het gebied van buurtaal en sociaal-culturele ontmoetingen. Een ander thema waren de GrensInfoPunten. Deze zijn langs de gehele Nederlands-Duitse grens gevestigd en bieden advies voor  40.000 grensgangers, maar zijn er ook voor werkgevers en studenten over wonen, werken en studeren in het buurland. Tijdens de eerste Nederlands-Noordrijn-Westfaalse regeringsconsultatie van 19 november jl. hebben minister Holthoff-Pförtner en zijn Nederlandse collega staatssecretaris Raymond Knops de financiering van de GrensInfoPunten duurzaam geregeld.


Gerelateerd/Ander nieuws

07-06/19

Apeldoorn treedt toe tot de Euregio Rijn-Waal

Tijdens de Euregioraadsvergadering van 6 juni in het Amphiontheater in Doetinchem heeft de Euregioraad unaniem ingestemd met het verzoek van de Gemeente Apeldoorn om toetreding tot de Euregio Rijn-Waal.

29-05/19

Muzikaal weekend voor Nederlandse en Duitse Accordeonisten

Eind maart reisden de accordeonverenigingen Accordeana uit Helmond en Hohnerklang uit het Duitse Oelde af naar Grefrath voor een gezamenlijke repetitieweekend.

24-05/19

‘Dynamic Borders’ ontmoet bedrijven uit de grensregio

Ruim 100 deelnemers waren maandag 20 mei aanwezig bij de internationale ondernemersbijeenkomst ‘Ondernemers voor Europa’ bij Airport Weeze.