Scholenwedstrijd: Nederlandse en Duitse scholieren werken samen

03-12/18


In lokaal 2.02 op het Over Betuwe College in Bemmel staat een lerares in een Dirndl voor de klas, terwijl haar leerlingen bier uit grote pullen drinken.

 

Een paar lokalen verderop eet een gezin, met een man in Lederhose aan het hoofd van de tafel, een broodje Bratwurst. Je zou bijna denken dat we in Duitsland zijn. Maar nee, we zijn gewoon in Bemmel. Deze scholieren doen namelijk mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

 

Op de vraag wat de vijftien scholieren uit 3vmbo-t te binnen schiet wanneer ze aan Duitsland denken, vliegen de clichés door de klas. Bier! Bratwurst! Schnitzel! Scholier Jaimy gaat een stapje verder: “Duitsland is een groot buurland van Nederland, en we handelen veel met de Duitsers.” Daar kunnen deze scholieren nu alvast een beetje mee oefenen. Zij maken namelijk samen met leeftijdsgenoten van hun partnerschool, de Heinrich-Meyers-Schule uit het Duitse Hamminkeln, een filmpje over Nederlandse en Duitse vooroordelen. Hoe denken wij Nederlanders nu eigenlijk over Duitsers, en wat denken die Duitsers eigenlijk van ons? En – nog belangrijker – klopt dat eigenlijk wel, wat wij van elkaar denken te weten? Met dit filmpje hopen de scholieren in de prijzen te vallen bij de Euregionale Scholenwedstrijd, die dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt door de Euregio Rijn-Waal.

 

Meer leren over de Duitse cultuur

Waarom doet deze klas mee aan deze wedstrijd? “Het leek mij ontzettend leuk om deel te nemen”, zegt Gabriëlle Buijinck, docent Duits en coördinator Versterkt Talenonderwijs Duits. “We doen al veel samen met onze partnerschool uit Hamminkeln en dit vonden wij een mooie aanvulling. Bovendien is het een goede manier om de spreekvaardigheid te oefenen en wat meer te leren over de Duitse cultuur.” Dat wordt direct in de praktijk gebracht. Voordat de camera aangaat staan de scholieren verhit te discussiëren: wat zijn nou eigenlijk onze vooroordelen over Duitsland, en hoe gaan we die in beeld brengen? Wat heeft een Duitse vrouw eigenlijk voor hobby’s, en hoe zeg je ‘automonteur’ in het Duits?

 

Samenwerken met Duitse leeftijdsgenoten

Voordat de scholieren met het filmen aan de slag gingen, hebben ze inspiratie kunnen opdoen tijdens een dag vol workshops op 8 november in de Lindenberg te Nijmegen. Samen met hun leeftijdsgenoten uit Hamminkeln deden ze mee aan een theaterworkshop. Hoe vonden de Bemmelse scholieren het om met Duitse scholieren samen te werken? “Het was af en toe wel lastig om elkaar te begrijpen”, vertelt Jaimy. “Soms lukte het niet in het Nederlands of Duits en dan schakelden we over naar het Engels.” Volgens Jaimy zijn de Duitse scholieren wel een beetje anders dan de Nederlandse. “Soms reageren ze op bepaalde dingen anders dan wij. En af en toe praten ze over dingen die wij niet kennen, bijvoorbeeld spellen waar wij nog nooit van gehoord hebben”, aldus Jaimy. “Het verschilt wel per Duitser”, nuanceert klasgenote Noa. “De een praatte Nederlands met ons, de ander niet. Maar ik vond wel dat wij iets stiller waren en de Duitsers wat actiever.” De workshops lijken in ieder geval hun vruchten te hebben afgeworpen: terwijl één scholier filmt, spelen de andere scholieren als volleerde acteurs een scène in een Duits huishouden.

 

“Belangrijk om je buren te kennen”

Waarom is het nu zo belangrijk om kennis te hebben van de Duitse taal en cultuur? “Duitsland is ons buurland, we zitten hier heel dicht bij de grens, en het is belangrijk om je buren te kennen”, vindt Buijinck. “Veel scholieren gaan in Duitsland op vakantie en hun ouders doen er boodschappen. Sommige scholieren willen later misschien wel in Duitsland stage lopen of er werken.” De docente is er daarom erg blij mee dat de samenwerking met de Duitse partnerschool steeds verder uitgebreid wordt. “We brengen bezoeken aan elkaars school, schrijven elkaar, gaan samen naar de kerstmarkt in Keulen en doen uitwisselingen”, aldus Buijinck. “De leerlingen leren hier heel veel van. En inmiddels hebben ze ook buiten de lessen om contact met elkaar: ze sturen elkaar berichten via WhatsApp en volgen elkaar op Instagram!”


Gerelateerd/Ander nieuws

04-06/20

INTERREG V A project „Volunteers 2.0“ van start

Door demografische veranderingen en de globalisering neemt de (kosten)druk voor organisaties en bedrijven die zich inzetten voor een goede lokale leefbaarheid toe. Het gevolg is dat de levendige centra in kleine dorpen en in grote steden onder druk staan - met ernstige gevolgen voor de lokale bevolking.

04-06/20

Euregioraad vergadert coronaproof in Weeze

De Euregioraad vergadert vandaag vanaf 14.00 uur in het Bürgerhaus van Weeze.

29-05/20

Nieuwe wandelroute roept op tot verzoening

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen de Thornsche Molen en Zyfflich. Wanneer je vandaag de dag door het polderlandschap loopt merk je weinig meer van de zware strijd die hier geleverd werd.