Vincent Pijnenburg

Ik ben geboren en getogen in Venlo aan de Nederlands-Duitse grens. Nadat ik aan de Radboud Universiteit zowel mijn bachelor als master in de ruimtelijke ordening en regionale ontwikkeling heb behaald, heb ik een jaar voor de Gemeente Venlo gewerkt. Sinds 2014 ben ik werkzaam binnen het lectoraat ‘Fontys Crossing Borders’ aan de Fontys Hogeschool in Venlo. Fontys Crossing Borders is een expertisecentrum op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking. Na vier jaar als docent promovendus te hebben gewerkt, ben ik inmiddels coördinator van dit team. Daarnaast ben ik voorzitter van de grensoverschrijdende Business Club Maas Rhein. Verder verwacht ik in het voorjaar te kunnen promoveren op het thema grensoverschrijdende samenwerking binnen de ruimtelijke ordening.

 

Waardoor kent u Duitsland zo goed?

Ik ben in de buurt van de Nederlands-Duitse grens geboren en opgegroeid. Met mijn ouders en mijn zus maakte ik vaak uitstapjes in de regio Niederrhein. Bovendien heb ik in de laatste jaren veel gefietst in de grensstreek. Sinds 2014 werk ik aan de Fontys Hogeschool in Venlo, bij het lectoraat Fontys Crossing Borders. En sinds bijna vijf jaar houd ik me bezig met het thema ‘grens’: in grensoverschrijdende projecten, mijn promotieonderzoek (officieel als externe promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), als voorzitter van de grensoverschrijdende Business Club Maas Rhein en als voorzitter van de Commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo.

 

Waarom vindt u het belangrijk dat scholieren zich bezighouden met de taal en cultuur van het buurland?

Duitsland, en vooral Noordrijn-Westfalen, is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en elkaar begrijpt. Alleen wanneer je elkaar écht goed begrijpt, kun je zaken doen – zonder dat beide partners op het Engels moeten terugvallen, wat voor allebei een vreemde taal is. Bovendien hebben wij als regio een gezamenlijke geschiedenis. Er zijn daarom heel veel verbindingen tussen beide kanten van de grens. Wanneer we elkaar in de toekomst niet meer kennen, wordt het moeilijker om werk aan de andere kant van de grens te vinden.

 

Hebt u zelf wel eens een blunder begaan, ondanks uw Duitsland-expertise?

Ja, zeker. Toen ik een paar jaar geleden nog niet zo actief in Duitsland was, zei ik af en toe ‘jij’ in plaats van ‘u’ en was ik te losjes in de communicatie. Ook ging ik wel eens op de stoel van de voorzitter zitten.