In gesprek met… Rosalie en Wieteke van Ecomeisjes

Duurzamer leven ingewikkeld? Helemaal niet. Het is zelfs best eenvoudig om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Rosalie (23) en Wieteke (26) weten er alles van: op hun Instagram-account Ecomeisjes geven de zussen een inkijkje in hun ontdekkingstocht naar een duurzamere levensstijl. Met originele tips, ervaringen en recepten hopen ze hun volgers te inspireren – om zo de aarde een klein beetje beter te maken.

 

Waarom zijn jullie begonnen met het Instagram-account Ecomeisjes?

“We zijn al een hele tijd bezig met een duurzamere levensstijl. Steeds vaker kwamen we in aanraking met duurzamere producten, zoals een shampoobar in plaats van shampoo in een plastic fles en houten wattenstaafjes in plaats van plastic wattenstaafjes. We dachten toen: wij kenden deze alternatieven nog niet, dus veel andere mensen waarschijnlijk ook niet. En als deze duurzamere opties er zijn, dan zijn er vast nog veel meer. Daarom zijn we mensen via Instagram deelgenoot gaan maken van onze groene zoektocht.”

 

Wat hopen jullie met Ecomeisjes te bereiken?

“We willen mensen inspireren en aanzetten tot verandering, omdat wij ervaren dat het op een andere manier kan, niet moeilijk is, én heel leuk is. We delen onze ervaringen graag, in de hoop dat we onze volgers kunnen inspireren om een beetje groener te leven. Je hoeft echt niet in één keer je hele leven om te gooien; je kan op zoveel gebieden een andere keuze maken, en elk klein beetje helpt. ‘Be the change you want to see’ is dan ook ons motto.”

 

Wat hebben jullie in jullie eigen leven veranderd om duurzamer te leven? Wat zouden scholieren zelf ook kunnen doen? “Allereerst maak je het grootste verschil door plantaardig te eten. Als ouders van scholieren daar niet direct rekening mee willen houden, kunnen de scholieren informatie opzoeken over het effect van meer plantaardig eten op het milieu en de dierenwereld. Ze kunnen hun ouders eraan herinneren dat het ook om de toekomst van hun kinderen gaat.”“Wanneer de afstand niet zo groot is, is het bovendien goed om te voet of met de fiets naar je bestemming te gaan, en met het openbaar vervoer te reizen in plaats van met de auto. Daarnaast is vliegen een enorme aanslag op het milieu. Binnen Europa vormt de trein soms een goed alternatief. Als je over land reist zie je bovendien veel meer van de omgeving, en dichterbij huis zijn er ook een heleboel toffe vakantiebestemmingen!”“Daarnaast is het nuttig om het gebruik van wegwerpverpakkingen en single-use plastic te beperken. Groente en fruit hoeven in de supermarkt meestal niet in een plastic zakje gestopt te worden; vaak kun je de producten gewoon los in je tas doen, en voor kleinere dingen zoals sperziebonen zijn er herbruikbare zakjes. In plaats van een plastic waterflesje kun je een herbruikbare waterfles gebruiken, en een ijsje kun je uit een hoorntje eten in plaats van uit een bakje.”“Tot slot kun je, als je iets nodig hebt, er eens bij stilstaan hoe je hieraan kunt komen in plaats van het meteen in de winkel of online te kopen. Misschien kun je het wel van iemand lenen of tweedehands kopen.”

 

Kunnen jullie ook een paar voorbeelden geven van verrassende, niet voor de hand liggende duurzame alternatieven? Wij zijn erachter gekomen dat planten en bloemen kopen in veel gevallen niet zo duurzaam is. Een simpel, goedkoop en leuk alternatief daarvoor zijn stekjes. Je kunt heel eenvoudig een takje of blaadje van een plant afsnijden, dat je daarna een tijdje in water zet. Zo kunnen de wortels groeien. Daarna kun je het stekje in potgrond zetten. Soms kun je ze ook gratis ergens afhalen. Het is mooi om je stekje uit te zien groeien tot een grote plant.”

“Wat ook erg leuk is, is een kledingruil. Je trommelt wat vrienden op en iedereen neemt kleding mee die hij of zij niet meer draagt. Deze kleding kun je dan met elkaar ruilen, waardoor je naar huis gaat met leuke ‘nieuwe’ items!”

 

Hoe reageert jullie omgeving erop dat jullie zo duurzaam mogelijk proberen te leven?

“De mensen in onze omgeving reageren vaak positief en enthousiast. In het begin inspireerden we vooral onze eigen familie en vrienden. Inmiddels denken ze met ons mee: ze sturen regelmatig tips en artikelen over duurzaamheid naar ons door. Om ons heen zien we echt dat mensen bewuster leven. Meer mensen eten vegetarisch of veganistisch, kopen spullen tweedehands en reizen bewuster. En soms worden wij gevraagd naar tips voor bijvoorbeeld een duurzaam cadeau of een recept voor een vega(n) gerecht. Dan denken we graag mee.”

 

Op welk gebied is er volgens jullie qua duurzaamheid nog een lange weg te gaan? En op welk gebied gaat het juist al heel goed?“Op veel gebieden moet er nog heel wat gebeuren. Zo is de veestapel nog altijd niet gekrompen, zijn er geen serieuze plannen om de luchtvaart aan banden te leggen en flink te investeren in het treinennetwerk, wordt er nog erg veel fast fashion en plastic geproduceerd en hebben grote vervuilende bedrijven zoals Shell nog altijd vrij spel. De klimaat- en ecologische crisis krijgen nog te weinig aandacht in de media. Daar moet snel verandering in komen, zodat meer mensen de noodzaak gaan voelen.”“Wel zijn er veel snelle ontwikkelingen op het gebied van plantaardige producten. Het aanbod van vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt groeit hard én ze worden steeds goedkoper. Ook hebben steeds meer restaurants vegetarische en veganistische gerechten op de menukaart staan. Wat ons ook veel hoop geeft is de energie van de jongere generatie, die zich in groten getale laat horen bij klimaatprotesten. Op 14 maart vindt bijvoorbeeld het Klimaatalarm plaats: een landelijke demonstratie voor het klimaat in veel plaatsen door heel Nederland. Heel belangrijk om daar als scholier heen te gaan en je te laten horen. De meeste scholieren mogen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen namelijk nog niet stemmen, maar het gaat wel om hun toekomst. Het is dus extra belangrijk dat zij zich laten horen, zo vlak voor de verkiezingen.”

 

Hebben jullie nog tips voor leuke duurzame cadeautjes?

“Zeker! Zelf vinden we het erg leuk om als cadeau een activiteit te geven. Dit kan je zo duur maken als je zelf wilt en kan van alles zijn, van een (zelfgemaakte) lunch tot een museum- of bioscoopbezoek tot een nachtje weg. Daarnaast is het leuk om een boompje te geven, bijvoorbeeld via www.geefeenboompje.nl, of stekjes, gedroogde bloemen of zaden om zelf insectvriendelijke bloemen te zaaien of groente en fruit mee te kweken. Ook een cadeaubon van een duurzaam kleding- of cosmeticamerk is erg leuk. Via www.goodonyou.eco kun je zien hoe een kledingmerk scoort op onder andere duurzaamheid.”

 

Foto: Remke Maris Fotografie