Interview "75 jaar vrijheid - Leven in de grensregio" met Stella Smentek

  • Stella Smentek (27) komt uit Nürnberg (Duitsland) en heeft in Duitsland, Slovenië, Denemarken en de Verenigde Staten gestudeerd.
  • Ze woont nu in Nijmegen, heeft een Nederlandse vriend en werkt in Uedem in de Duitse regio Niederrhein.

1. Vrijheid is een breed begrip. Wat betekent vrijheid voor jou persoonlijk?

Vrijheid is voor mij een privilege en heeft meerdere aspecten – waaronder bijvoorbeeld mobiliteit, de vrijheid om te reizen, persvrijheid en politieke vrijheid. Voor mij staat vrijheid aan de basis van een leven waarover je zelf de regie hebt. Ik vind het echt heel fijn dat ik de grens kan oversteken zonder mijn paspoort te laten zien en dat ik gewoon in een ander land in de Europese Unie kan studeren en werken. Vooral tijdens mijn tijd in de Verenigde Staten heb ik gemerkt hoeveel voordelen we eigenlijk in de Europese Unie hebben, omdat wij ons niet steeds bezig hoeven te houden met visa en strenge controles. Als elk verblijf in het buitenland zoveel bureaucratische rompslomp op zou leveren, zou ik lang niet zoveel van de wereld hebben gezien.

 

2. Je woont in Nederland, maar werkt in Duitsland. Je beweegt je dus continu tussen beide landen. Voel je je als grenspendelaar echt vrij, of zijn er toch nog wat belemmeringen?

Sinds ongeveer 1,5 jaar reis ik op en neer tussen Nederland en Duitsland. Tot nu toe heb ik steeds het gevoel gehad dat beide landen proberen om grenspendelaars op het gebied van bureaucratie tegemoet te komen. Ik denk dat dat de komende jaren alleen maar beter zal worden, gezien het tekort aan vakmensen en de toenemende digitalisering.

 

3. Welke vrijheid zou je absoluut niet kunnen missen?

Die vraag kan ik eigenlijk niet beantwoorden. Elke inperking van mijn vrijheid – of het nu om bewegings-, pers- of politieke vrijheid gaat – is voor mij onaanvaardbaar. Ik zou geen enkele vorm van vrijheid kunnen missen.

 

4. Wanneer voelde je je voor het laatst echt vrij?

Ik voel me meestal ‘bewust vrij’ wanneer ik mijn hoofd kan leegmaken – en dat lukt bij mij het beste wanneer ik een stuk ga paardrijden.