Frank Wöbbeking

Ik ben gediplomeerd journalist (dagblad Hannoversche Allgemeine Zeitung). Via persoonlijke omzwervingen belandde ik in Nederland en daarna in de regio Niederrhein. In 1994 richtte ik het communicatiebureau mediamixx op, dat tot op de dag van vandaag Nederlandse en Duitse klanten adviseert op het gebied van marketing en pr.

 

Nederland is uw specialisme. Hoe is dat zo gekomen, voor iemand uit Hannover?

Ik heb in 1989 tijdens een vakantie in Spanje een Nederlandse vrouw leren kennen. Een half jaar later waren we verloofd – en in 1992 zijn we in Nijmegen gaan samenwonen. In de eerste jaren heb ik veel over Nederland en zijn inwoners geleerd, de taal heb ik samen met haar kinderen geleerd. We zijn weliswaar al langer gescheiden, maar nog steeds bevriend, waardoor ik ook privé nog steeds vaak in Nederland ben.

 

Waarom vindt u het belangrijk dat scholieren zich bezighouden met de taal en cultuur van het buurland?

Alleen wanneer je elkaar kent en elkaar snapt, kun je begrip voor elkaar opbrengen. Wanneer je niet weet dat Nederlanders op sommige vlakken anders zijn dan Duitsers, erger je je al snel aan ze. En dat terwijl zulke misverstanden meestal gemakkelijk uit de weg te ruimen zijn. Dat geldt niet alleen voor boodschappen doen in het buurland, maar ook voor de samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven.

 

Hebt u zelf wel eens een blunder begaan, ondanks uw Nederland-expertise?

Helemaal in het begin dacht ik dat het Nederlandse begrip ‘luxe kamer’ in hotelbeschrijvingen betekende dat een kamer echt luxe was. Denk bijvoorbeeld aan gouden kranen en een bubbelbad. Dat is echter niet het geval: in Nederland houdt dit begrip alleen maar in dat het om een kamer gaat die iets meer heeft dan een standaard hotelkamer, zoals bijvoorbeeld een bad. Hetzelfde geldt voor ‘luxe broodjes’: dat zijn broodjes waar een extra blaadje sla op zit, maar verder niet luxe zijn. En wanneer er over een ‘vakantievilla’ gesproken wordt, gaat het puur om een vrijstaand vakantiehuisje. Zo zijn er nog tal van voorbeelden op dit gebied waarvan je de betekenis pas in een later stadium ontdekt!