Duurzaamheid van A tot Z: Twee partnerscholen werken aan creatieve inzending voor Scholenwedstrijd

Creativiteit kent geen grenzen: dat bewijzen ook leerlingen van het Städtische Gymnasium in het Duitse Straelen. Samen met hun partnerschool uit Helmond, het Jan van Brabant College, werken scholieren uit twee clusters uit klas 5 onder begeleiding van docenten Sven Kohnen, Marion van Huet en Sabrina Hungerhoff aan een creatieve inzending voor de Euregionale Scholenwedstrijd. Die vindt nu voor de derde keer plaats en draait dit jaar om het thema duurzaamheid. In een online interview gaven enkele scholieren ons een kijkje achter de schermen.

 

Ook de Euregionale Scholenwedstrijd heeft dit jaar te maken met de coronapandemie – maar dat houdt de scholieren van het Städtische Gymnasium Straelen niet tegen. Voor hun inzending hebben ze zich laten inspireren door de digitale workshops van de Scholenwedstrijd. Hierin gingen de scholieren onder leiding van meteorologe Margot Ribberink aan de slag met de thema’s klimaatverandering en duurzaamheid op het gebied van wonen, vervoer, voedsel en spullen. Ze hebben nog tot en met 15 maart de tijd om hun inzending in te leveren – en die datum komt snel dichterbij.

 

Digitale wandeling door de school met duurzame tentoonstelling

Nu dat face-to-face niet mogelijk is, overleggen de scholieren virtueel met elkaar. Het resultaat daarvan is een omvangrijk project met duurzame thema’s van A tot Z – en dat mag in dit geval letterlijk genomen worden. De leerlingen ontwikkelen namelijk een virtuele wandeling door het Städtische Gymnasium, waarbij je een duurzaamheidsalfabet tegenkomt: net als in een multimediale tentoonstelling kun je virtueel de school verkennen en op verschillende plekken op de letters van het alfabet klikken. Achter elke letter is uitgebreide informatie over een duurzaam thema te vinden, waaraan de scholieren in kleine groepjes werken. Hierbij krijgen ze hulp van het Helmondse Jan van Brabant College. Ook daar zijn twee klassen met een deel van het alfabet aan de slag gegaan. Bernadettes groepje houdt zich bijvoorbeeld bezig met de Z van ‘Zukunft’ (toekomst). Ze laat foto’s zien waarop te zien is wat er gebeurt wanneer de klimaatverandering onveranderd doorzet: het ‘eeuwige ijs’ op Antarctica zou dan op een gegeven moment helemaal gesmolten zijn. Jan maakt met zijn klasgenoot een podcast over luchtvervuiling en Melina wil met haar groepje een verbeterd concept voor een menu van McDonalds maken, dat minder CO2-uitstoot veroorzaakt. “De scholieren zijn ongelooflijk creatief bij het maken van hun inzending en hebben er veel plezier in”, aldus docente Sabrina Hungerhoff.

 

Nuttig voor het dagelijks leven

De inzendingen over duurzaamheid laten zien dat theorie en praktijk soms heel dicht bij elkaar liggen. De leerlingen zijn niet bezig met een abstract onderwerp, maar met concrete kennis voor een duurzamere manier van leven. Leraar Sven Kohnen is enthousiast: “De deelname aan deze wedstrijd maakt het onderwerp tastbaar voor de scholieren. Dat blijft veel beter hangen dan welke theoretische leerstof dan ook.” Scholieren Jan en Bernadette bevestigen dit: sinds de deelname aan de Scholenwedstrijd houden ze zich ook in hun dagelijks leven bezig met een duurzamere levensstijl. Ze letten er nu bijvoorbeeld op dat ze het licht in een ruimte uitdoen wanneer ze deze ruimte verlaten. Ook Melina heeft zich laten inspireren: “Wanneer ik nu afspreek om met vrienden te koken, doen we ons best om vooral vegetarische of veganistische recepten uit te proberen. Dat is veel beter voor het milieu dan altijd maar vlees te eten.” De workshops hebben ook Mia’s ogen geopend: ze weet nu hoeveel luchtvervuiling een vliegtuig veroorzaakt. En Nele is zich er nu van bewust dat ook die lekkere hamburger nogal wat CO2-uitstoot tot gevolg heeft. Daarnaast hebben de leerlingen geleerd dat Nederlanders weliswaar vaker fietsen of met de elektrische auto op pad gaan, maar dat Duitsers veel stroom besparen door op warme zomerdagen de rolluiken omlaag te doen. Zo blijft de warme lucht buiten en hoeft de airconditioning niet aan. Deze tip is in Nederland niet zo bekend.

 

Samenwerking met de partnerschool

De scholieren uit Straelen waren graag naar Helmond afgereisd om samen met hun Nederlandse leeftijdsgenoten aan hun inzending te werken. Dat gaat nu helaas niet – maar de scholieren helpen elkaar desondanks vooruit. Aan het begin van de projectfase kwamen ze samen in een online meeting om de gezamenlijke plannen te bespreken. En aangezien de Duitse scholieren hun inzending in het Nederlands maken, zullen hun Nederlandse leeftijdsgenoten hier nog even de taalfoutjes uithalen. Andersom gebeurt dat natuurlijk ook. Docente Marion van Huet is daar erg blij mee: “De Euregionale Scholenwedstrijd was de perfecte aanleiding om contact op te nemen met de Nederlandse partnerschool in Helmond. Daar is normaal gesproken niet altijd tijd voor. Door de Scholenwedstrijd konden we de samenwerking perfect in de lessen integreren. En het thema duurzaamheid stond dit jaar sowieso al op de agenda.” Ook los van de Scholenwedstrijd waarderen de scholieren het contact met hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Amelie en Franziska deden tijdens schooljaar 2019-2020 mee aan een uitwisseling met de Helmondse partnerschool en hebben toen veel geleerd over de Nederlandse taal en cultuur. En Franziska vindt: “Wanneer je dicht bij de grens woont, is het belangrijk dat je met Nederlanders ook Nederlands kunt praten. Dat is veel beleefder dan direct ervan uit te gaan dat alle Nederlanders wel Duits verstaan!”