De digitale school

Het staat buiten kijf dat de digitalisering niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, en ten opzichte van de Duitsers lopen de Nederlanders daarbij voorop. Maar wat denken jullie: geldt dat ook voor de digitalisering op school?

 

Digitale school

Telefoon in de hand, blik op het scherm – dat was in de pauzes tijdens de workshops van de euregionale scholenwedstrijd een vertrouwd beeld. “De jeugd van tegenwoordig”, denk ik en corrigeer mezelf onwillekeurig direct. Want dit fenomeen zie je niet alleen bij 'de jeugd' terug. Ook ik grijp regelmatig uit automatisme naar mijn telefoon, ook al is het maar voor even, om te kijken of ik nieuwe berichten heb.

 

Mijn blik glijdt door de ruimte en ik merk dat het beeld vrij homogeen is: zowel de Nederlandse als de Duitse scholieren zijn in de ban van de kleine schermpjes voor hun neus. Eén ding vraag ik me af: de digitalisering lijkt tot alle lagen van de samenleving doorgedrongen te zijn. Maar hoe is dat op school? En zijn er op dat gebied verschillen tussen Nederland en Duitsland?

Ik zou het me in ieder geval wel kunnen voorstellen.

 

De Nederlanders lopen per slot van rekening voorop op het gebied van digitalisering en moderne technologieën. Eén van de beste voorbeelden is de Nederlandse overheid met haar DigiD. Of het nu gaat om een belastingaangifte, een aanvraag voor kinderbijslag of een declaratie voor je zorgverzekering – veel overheidsinstanties werken met deze digitale identiteit. En daardoor hoeven de Nederlanders, in tegenstelling tot de Duitsers, die vaak een nummertje moeten trekken en wachttijden op de koop toe moeten nemen, niet voor elk formulier bij een loket langs te gaan. Dat scheelt veel tijd en frustratie – jullie kennen het vast wel van jullie ouders. En niet te vergeten: de onhandige openingstijden als je gewoon moet werken. Daar komen jullie nog wel achter :-).

 

Ik vermoed dat deze digitale voorsprong ook op andere gebieden, zoals in het onderwijs, bestaat – vooral omdat de digitale achterstand in Duitsland in de pers breed uitgemeten wordt. De nieuwste ontwikkelingen bieden echter hoop: onlangs is de basis voor een aanpassing van de grondwet gelegd. Hiermee kan de Duitse regering de digitalisering op Duitse scholen bevorderen. Er wordt gesproken over miljardeninvesteringen…

 

Wat denken jullie? Hoe moet dit geld in het (digitale) onderwijs geïnvesteerd worden? Tablets, digitale infrastructuur, WiFi, online leerplatforms, smartboards of iets heel anders? En beste buren: hoe ziet de digitale school er bij jullie eigenlijk uit? Laat weten hoe je hierover denkt onder de Facebookpost van deze blog op https://www.facebook.com/kennedeineburen/.

 

Carina