Zie ginds komt de stoomboot… in Duitsland niet aan

Sinds half november is Sinterklaas weer in het land. In menig huishouden werd er gisteravond door Sinterklaas op het raam geklopt, waarna de kinderen des huizes bij de voordeur een mand vol cadeautjes aantroffen. Bij een Nederlandse voordeur welteverstaan. Voor onze oosterburen is Sinterklaas weliswaar geen onbekende, maar zoals wij Sinterklaas hier vieren, kennen zij het niet.

 

Onlangs was ik met Duitse vrienden een dagje winkelen in Enschede. Het toeval wilde dat precies op die dag Sinterklaas in de stad verwelkomd werd. Ze stonden met open mond te kijken. Wat deden die zwartgeschminkte mensen nu precies? Waar strooiden ze mee? En wat deed Sinterklaas in november al in Nederland? Wat bleek: in Duitsland wordt Sinterklaas niet zo groot gevierd als in Nederland. Waar wij op 5 december al wekenlang regelmatig onze schoen gezet hebben, doen onze oosterburen dat pas die avond. ’s Nachts komt Nikolaus met zijn Knecht Ruprecht langs en doet er kleine cadeautjes in. Helaas voor de Duitse kinderen was dat het al: pakjesavond bestaat in Duitsland niet. Nog een verschil: waar wij onze schoen bij de open haard zetten, omdat de cadeautjes door de schoorsteen komen, zetten de Duitsers hun schoen bij de achterdeur. Volgens mijn Duitse collega gepoetst en wel – al was dat misschien ook een slim trucje van haar ouders.

 

Ook wat betreft Kerstmis zijn er enkele verschillen tussen Nederland en Duitsland. Toen ik nog in Duitsland woonde, was het eind november mijn beurt om verbaasd te zijn. Mijn Duitse huisgenoten toverden een mooie kerstkrans tevoorschijn, waar vier rode kaarsen op gezet werden. Tijdens de adventsperiode werd er elke zondag een extra kaars aangestoken, tot op de laatste zondag voor Kerst alle vier de kaarsen brandden. In Nederland zie je dit ritueel alleen nog maar in de kerk en in christelijke gezinnen, terwijl het in Duitsland in veel huizen vaste prik is.

 

Bovendien waren mijn huisgenoten druk met het knutselen van adventskalenders voor hun geliefden. In Duitsland zijn adventskalenders in de laatste maanden van het jaar namelijk big business – of ze nu uit de winkel komen of zelfgemaakt zijn. Alhoewel dit fenomeen in Nederland steeds meer in opkomst is, maken veel Nederlanders zich er nog steeds met een simpele adventskalender met chocolade van af. En wil je in Duitsland op 24 december ’s avonds nog even snel de laatste inkopen voor het kerstdiner doen? Grote kans dat je voor een gesloten supermarktdeur staat. Die avond is in Duitsland namelijk heilig: die avond komt de hele familie bij elkaar, er wordt samen gegeten en iedereen krijgt cadeautjes.

 

Kerst wordt bij onze oosterburen dus iets uitgebreider gevierd dan in Nederland, maar wij kunnen drie weken lang genieten van Sinterklaas. In beide landen vind je in december echter overal kerstbomen, veel lichtjes, een berg gezelligheid en lekker eten. En één ding is tijdens de feestdagen overal ter wereld het allerbelangrijkste: tijd doorbrengen met de mensen die je dierbaar zijn. Fijne feestdagen!

 

Femke