Proteus

2012 - 2015


In het project Proteus worden Duitse en Nederlandse ziekenhuis-behandeltrajecten bij het plaatsen van een totale heup- of knieprothese met elkaar vergeleken.

 

Het plaatsen van een nieuwe heup- of knieprothese vormt een belangrijk deel van het vakgebied in de orthopedie. Juist voor deze twee behandelingen zoeken patiënten nogal eens behandeling over de grens. Zowel in Duitsland als in Nederland worden deze behandelingen op een hoog niveau aangeboden. Toch is er veel verschil tussen de behandeltrajecten in beide landen, bijvoorbeeld in de opnameduur, het revalidatietraject, en de kostprijs van de prothese. Door middel van enquêtes en het afnemen van klinische vragenlijsten wordt op patiëntniveau het effect van de behandeling geanalyseerd.

Deze studie geeft meer transparantie in de gang van zaken in het buurland en kan de keuze voor een behandeling in het buurland gemakkelijker maken. De uitwisseling van ervaring en kennis van elkaars succesvolle onderdelen van lopende behandeltrajecten, leiden tot een verbetering van het gehele behandeltraject in beide landen.

Partners

  • Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem 
  • Katholischen Kliniken im Kreis Kleve, Kleve
  • St. Elisabeth-Hospital, Meerbusch

Financiering

Kosten:  € 311.836,00

 

Subsidie INTERREG

EU:         € 155.918,00

DE:         € 0

NL:         € 0