Onderweg

2018 - 2021


Coöperatieproject tussen scholen en musea om onder de begrippen "vrijheid,tolerantie, menselijkheid" en reflecteerend geschiedenisbewustwording te creeren.

 

Interactief samenwerkingsproject voor de jeugd in de grensstreek over “vrijheid, tolerantie, menselijkheid” met als resultaat reflectie, bewustwording en een kunstzinnige concrete vertaling daarvan in geleverde teksten, gedichten, tekeningen, beelden, foto’s etc. Centraal staan de thema’s vrijheid en medemenselijkheid. Deze thema’s sluiten tevens aan bij de hedendaagse ontwikkelingen in het vrije en democratische Europa waarin de rechtstaat onder druk staat. 

Het gebied van de Achterhoek en West-Münsterland is van oudsher sterk met elkaar verbonden door schuivende grenzen, economische verbindingen (Hessenwegen), eigendommen van land (adel en vorstendommen), familiebanden en maakindustrie. Door de Tweede Wereldoorlog zijn de twee landen streng gescheiden. Ondanks de Europese gedachte en veranderende opvattingen en gewoonten (vakantie- of winkelen, recreatie en of aanbod evenementen)zijn er nog veel barrières tussen de landen die maar moeilijk beslecht worden. Juist dat gezamenlijke verleden en het streven naar een rechtvaardig en vrij Europa kan de weg wijzen naar een nieuw Europa 2.0. In de grensstreek is die grens gepasseerd en wordt het tijd dat uit te dragen en verder te brengen.

Dit feit en de hedendaagse tendens naar nationalisme en populisme geeft aanleiding met jonge mensen hierover het gesprek aan te gaan. Deze uitwisseling is vooral gericht op het samen toewerken naar een nieuwe basis vanuit historisch besef.

Partners

Leadpartner: Otto Pankok Stiftung Hünxe

Projectpartner: Heimatverein Dingden e.V. Hamminkeln, Nationaal Onderduikmuseum Aalten

Financiering

Projectkosten: €49.471

EU-subsidie: €24.735