Dorpsverenigingen stellen euregionale tentoonstelling samen

22-02/17


Om de grens uit de hoofden van de mensen te laten verdwijnen stellen 10 heemkunde- en belangenverenigingen uit de Euregio Rijn-Waal een wisseltentoonstelling samen met de titel “Buren stellen zich voor”.

 

De relaties tussen de mensen van weerszijden van de grens vormen de rode draad van de tentoonstelling, die de bezoekers kennis laat maken met 10 dorpen, die direct aan de Nederlands-Duitse grens zijn gelegen. Het resultaat is een spannende reis door de rijke geschiedenis van deze regio, waarin elk dorp zijn door de eeuwen heen ontwikkelde karakter heeft bewaard en tegelijkertijd met de tijd mee is gegaan.

 

De tentoonstelling wordt op 1 april geopend in het Grenslandmuseum in Dinxperlo en zal daarna nog tot en met 26 oktober te zien zijn in achtereenvolgens Gendringen, Netterden, Anholt, Praest, Hüthum, Megchelen, Speelberg-Klein Netterden, Millingen (Rees) en Emmerich. In de diverse dorpen vinden parallel aan de tentoonstelling diverse andere activiteiten plaats, waaronder een fietsroute die alle tentoonstellingslocaties met elkaar verbindt en een reeks lezingen over de regio.

 

Daarnaast organiseren de verenigingen in samenwerking met scholen, sportverenigingen, muziekverenigingen en overige organisaties diverse activiteiten, om jongeren uit de grensstreek met elkaar in contact te brengen.

 

Al deze activiteiten moeten uiteindelijk leiden tot een duurzaam grensoverschrijdend netwerk van de heemkunde- en belangenverenigingen en scholen, muziek- en sportverenigingen aan weerszijde van de grens.

 

Aan het project nemen de verenigingen Vereniging Leefbaarheid Netterden, Oudheidkundige vereniging Gendringen, Stichting Gendringen Leefbaar, Comité Leefbaarheid Megchelen, Stichting Bewaar ´t Olde Dinxperlo, Heimatverein Anholt, Heimatverein Süderwick, Heimatverein Millingen-Empel, Heimat- und Verschönerungsverein Praest, Rheinmuseum Emmerich, Heimatverein Hüthum Borghees en Orgateam Speelberg-Klein Netterden deel.

 

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal heeft het People to Peopleproject “Buren stellen zich voor” begin februari goedgekeurd. Het project wordt door de Euregio Rijn-Waal in het kader van People to People met € 10.500,- € (50% van de totale kosten) door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland ondersteund.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.