Grensregio dingt mee naar „structuurprogramma „Regionale“

09-12/16


De steden Duisburg, Düsseldorf, Krefeld, Mönchengladbach, de Kreise Kleve, Wesel, Viersen en de Rhein-Kreis Neus dingen gezamenlijk met de Provincie Gelderland en de Euregio Rijn-Waal onder de noemer „NiederRheinLande“ mee naar het structuurprogramma „Regionale 2022/2025 van het Ministerium für Bauen, Wohnen, Stadtentwicklung und Verkehr van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

 

Het programma stimuleert regionale, innovatieve concepten op het gebied van stadsontwikkeling, mobiliteit, energie, onderwijs, milieu en cultuur. Op 9 december werd het bidbook keurig op tijd bij het ministerie afgegeven.

 

Mocht de regio NiederRheinLande de Regionale toegekend krijgen, kan er tot 200 miljoen euro in de regio worden geïnvesteerd. De beslissing wordt voor het voorjaar van 2017 verwacht. De overige partners van de NiederRheinLande zijn de drie Industrie- en Handelskamers van Düsseldorf, Mittlerer Niederrhein en de Niederrheinische IHK.

 

Het is voor het eerst dat alle relevante steden en Kreise van de Niederrhein om de regio, die al eeuwenlang door de Rijn gekenmerkt wordt, onder de naam “NiederRheinLande” structuur verder te ontwikkelen. De focus ligt hierbij op de thema´s economie, mobiliteit, energie, onderwijs en levenskwaliteit. Doel is het om met gezamenlijke projecten het profiel en de concurrentiepositie van de regio te versterken. Het zwaartepunt ligt daarom voor de Regionale op de thema´s infrastructuur, innovatie en identiteit.

 

Aangezien de Rijn niet bij de grens stopt, neemt ook de Provincie Gelderland deel aan de kandidatuur. Hiermee krijgt de kandidaatstelling het karakter van een “Euregionale”. Het gehele gebied omtvat 4,9 miljoen inwoners, 99 gemeenten, 235 Rijnkilometer en 180 km grens.

 

De kandidatuur wordt tot nu toe door 89 regionale actoren en instituties ondersteund, waaronder het Landschaftsverband Rheinland, toeristische en culturele instellingen en leden van de parlementen van Nordrhein-Westfalen en Duitsland.

In februari zal de jury de regio bezoeken en hebben de  regionale vertegenwoordigers de kans om hun kandidatuur persoonlijk toe te lichten. De beslissing van de jury wordt in het eerste kwartaal van 2017 verwacht.

 

Het bidbook is te downloaden op www.ihk-niederrhein.de/NiederRheinLande.

 

Het bidbook voor de kandidatuur „Euregionale NiederRheinLande“ werd in het kader van het EU-Programma Deutschland-Nederland met middelen uit het People to People programma van de Euregio Rijn-Waal en de provincie Gelderland mogelijk gemaakt.


Gerelateerd/Ander nieuws

12-10/18

Euregionale Verkoopwedstrijd: méér dan een wedstrijd

Zeventig beroepsleerlingen. Vijfentwintig scholen, berufskollegs en mbo’s, uit Duitsland en Nederland. Zestig begeleiders. Twee dagen op één locatie. De Euregionale Verkoopwedstrijd is 9 oktober gestart in het Duitse Kalkar en is meer dan alleen een wedstrijd.

08-10/18

Euregioleden verkennen de grensregio

Op 19 september namen ca. 30 raadsleden en ambtenaren van verschillende Nederlandse en Duitse gemeenten deel aan een Wegwijzer-Excursie naar Nijmegen EU Green Capital.

08-10/18

Infobijeenkomst voor nieuwe Nederlandse Euregioraadsleden

Op 2 oktober heeft de Euregio Rijn-Waal een infomiddag voor de nieuwe Nederlandse Euregioraadsleden georganiseerd.