Euregio’s te gast bij Europa-minister Nathanael Liminski van NRW

16-12/22


De nieuwe minister van Europese Zaken van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, Nathanael Liminski, heeft de Nederlands-Duitse Euregio's uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek. De ontmoeting vond op 6 december plaats in Düsseldorf.

 

Tijdens het gesprek kwamen een veelheid aan thema´s aan bod, die voor de grensregio´s van bijzonder belang zijn. Zo is er gesproken over veiligheid en criminaliteitsbestrijding, mobiliteit en grensoverschrijdende snelfietsroutes. Ook werd er uitgebreid gesproken over de situatie van uitzendkrachten uit Oost- en Zuid-Oost Europa die in Nederland werken en in Duitsland onder slechte omstandigheden worden gehuisvest.

 

Veel aandacht was er ook voor de situatie van grenspendelaars die doordat zij meer thuis werken opeens voor de sociale verzekeringen en de belastingen niet langer onder het werkland maar onder de regelingen van het woonland vallen. Tijdens de coronapandemie waren hiervoor tijdelijke uitzonderingen in het leven geroepen. De uitzondering voor de belastingplicht is helaas niet verlengd, zodat thuiswerken voor grenspendelaars niet langer aantrekkelijk is. Minister Liminski en zijn collega Minister van Financiën Dr. Markus Optendrenk hebben inmiddels in een brief aan de Bondsregering verzocht om hier een duurzame regeling te vinden, die recht doet aan de veranderde werkomstandigheden.

 

"Het was een bijzonder constructief gesprek", zo vat Sjaak Kamps de ontmoeting samen. "Minister Liminski is zeer goed op de hoogte van de diverse actuele grenskwesties en heeft hierover zowel goed contact met de andere vakministeries in Nordrhein-Westfalen als ook met zijn Nederlandse collega´s. We zijn dan ook heel blij, dat Nordrhein-Westfalen ook de komende jaren een betrouwbare en betrokken partner voor de grensoverschrijdend samenwerking is”.

 

Op de groepsfoto van links naar rechts:

Dinand de Jong (plv. directeur EUREGIO). Michael Dejozé (directeur Euregio Maas-Rijn) Sjaak Kamps (directeur Euregio Rijn-Waal), Hubert Bruls (voorzitter Euregio Rijn-Waal, Emile Roemer (voorzitter Euregio Maas-Rijn), Maike Hajjoubi (directeur euregio rijn-maas-nord), Nathanael Liminski (Europaminister en chef van de NRW Staatskanzlei) en Frank Meyer (voorzitter euregio rijn-maas-noord). Wel bij het gesprek, niet op de groepsfoto bij de kerstboom: Christoph Almering (directeur EUREGIO). 

 


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.