Euregio-Contactpersonen te gast in Nijmegen

02-09/22


Op 1 september vond na twee jaar gedwongen corona-pauze eindelijk de jaarlijkse contactpersonendag van de Euregio Rijn-Waal weer plaats.

 

Een kleine 20 lidgemeenten hadden zich voor deze bijeenkomst aangemeld om zo hun grensoverschrijdende contacten te versterken en de andere Nederlandse en Duitse gemeenten beter te leren kennen.

 

De dag begon in het gemeentehuis van Nijmegen, waar gemeentesecretaris Arne van Hout  de contactpersonen verwelkomde. Na een interactieve voorstelronde, waar al veel ideeën voor euregionale samenwerking naar voren kwamen, lichtte Sjoerd Zoete van het Regionale Programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal de subsidiemogelijkheden in het kader van het nieuwe EU-programma Interreg VIA Deutschland-Nederland toe.  

 

Na de lunch brachten de contactpersonen een bezoek aan Natuurmuseum de Bastei. Dit museum was partner in het Interreg V project “Groen Blauwe Rijn Alliantie” en doet ook mee aan het vervolgproject “De Rijn verbindt”. In beide projecten werken overheden, natuurorganisaties, educatieve en culturele instellingen samen om de ecologische kwaliteit van de Rijn te verbeteren, door middel van verbeteringen in het landschap en het vergroten van het bewustzijn bij de bevolking. Bernadette Botman van Stichting ARK Natuurontwikkling, Marco Tijnagel van Rijkswaterstaat Oost-Nederland en Hans Hooijmaijers  van De Bastei gingen in hun presentatie niet alleen in op de behaalde resultaten maar boden ook interessante blik op de totstandkoming van hun grensoverschrijdende samenwerking. Na een spannende rondleiding door de gewelven van de Bastei was er afsluitend nog ruimschoots de gelegenheid om met elkaar in gesprek te komen onder het genot van een drankje op het schitterende dakterras van de Bastei.

 

Kortom, een succesvolle en afwisselende dag, die zeker een bijdrage zal leveren aan een versterkte euregionale samenwerking.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.