Avontuurlijke fietstocht in de voetsporen van de Hanze geopend

26-08/22


Middeleeuwse centra en stadsmuren, imposante pakhuizen en koopmanshuizen: De nieuwe grensoverschrijdende Hanzefietsroute, die deze week in Emmerich am Rhein officieel is geopend, biedt historische pracht.

 

Over een totale lengte van 450 kilometer maakt het fietspad tussen Neuss en Harderwijk de vroegere betekenis van het Hanzeverbond en de daarbij aangesloten steden zeer duidelijk voor bezoekers. "Met dit project wordt de roemrijke geschiedenis van het Hanzeverbond, dat deze regio zo heeft gevormd, zichtbaar gemaakt. Met de Hanzefietsroute krijgen bewoners en bezoekers een kijkje in de wereld van de Hanze van toen en nu," zegt Sarel Tempelman, hoofd van het INTERREG-project Hanzesteden.

 

In de Middeleeuwen vervoerden Hanze-kooplieden aan de Nederrijn en in Nederland hun goederen over de Rijn, de IJssel en de Noordzee in kleine zeilschepen, koggen genaamd. De zeevarende kooplieden creëerden een imperium met hun handel en welvarende steden langs de rivieren. De nieuwe fietsroute volgt de sporen van deze gouden Hanzetijd.

 

De route, die in totaal 450 kilometer lang is, is verdeeld in acht etappes en voert door het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal. Van Neuss naar Wesel, van Wesel via Kalkar en Grieth naar Emmerich am Rijn en verder naar Harderwijk aan het IJsselmeer. Zo worden in totaal 13 Hanzesteden gepasseerd, waar imposante marktplaatsen, vestingmuren en stadspoorten vertellen over de middeleeuwse pracht en praal van de Hanzesteden. Daarnaast zijn 16 zogenaamde Hanzelussen uitgewerkt; cirkelvormige fietsroutes die elk door het achterland van een Hanzestad leiden en onderweg kastelen, musea, monumenten en landschappelijke hoogtepunten laten zien.

 

Fietsers beleven promenades langs rivieren, zandstranden en machtige bruggen, pittoreske stadjes met middeleeuwse steegjes en markante torens. Langs de route nodigen boerderijcafés uit tot een stop om een hapje te eten, net als de restaurants in de stadscentra. De vismarkt in Harderwijk is een culinair hoogtepunt.

 

"Met de grensoverschrijdende Hanzefietsroute bieden wij de gasten een historische ontdekkingstocht door de spannende bloeitijd van de Hanze, maar ook door de prachtige landschappen langs de rivieren de IJssel en de Rijn. Een unieke ervaring", aldus Dr. Manon Loock-Braun, hoofd toerisme van Emmerich am Rhein.

 

Het project "Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu" wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, MWIDE NRW en de provincies Gelderland en Overijssel. Het project wordt begeleid door het Regionaal Programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal. Het project wordt ondersteund door een netwerk van regionale (toeristische) organisaties, de plaatselijke bureaus voor toerisme, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Ook NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit nemen deel aan het project.

 

Alle informatie over de Hanze-fietsroute met tips voor uitstapjes en overnachtingsadressen vindt u op www.visithanzesteden.nl. 


Gerelateerd/Ander nieuws

27-09/23

Uitnodiging focusgroep potentieel grensoverschrijdend ov

In opdracht van het Duitse onderzoekscentrum voor spoorvervoer (DZSF) van de Duitse Spoorwegautoriteit (EBA) heeft het nexus-instituut het reactiverings- en ontwikkelingspotentieel van grensoverschrijdend reizigersverkeer per spoor onderzocht.

20-09/23

Euregio te gast bij raadsinformatieavond Rheden

Dinsdag 19 september waren Andreas Kochs en Heidi de Ruiter namens de Euregio Rijn-Waal op uitnodiging van Euregioraadslid Rob Koekkoek te gast bij de raadsinformatieavond voor de gemeenteraad van Rheden.

19-09/23

Realise-Bio: Stimulering circulaire economie

Realise-Bio ondersteunt projecten die in de breedste zin van het woord betrekking hebben op innovatief en duurzaam gebruik van biomassa.