Lesmateriaal voor vluchtelingenkinderen

11-08/22


Hier ziet het bureau er nog chaotisch, maar net op tijd voor het begin van het nieuwe schooljaar, worden de eerste kratten met lesmateriaal in het kader van het LIMAM-project afgeleverd bij scholen in de Euregio Rijn-Waal.

 

Onder leiding van het Kommunale Integrationszentrum des Kreis Kleve worden twee Duitse scholen, drie Nederlandse scholen en een kinderdagverblijf voorzien van lesmateriaal dat ook gebruikt kan worden door kinderen die nog niet goed Duits of Nederlands spreken. De boeken, spelletjes en andere leermiddelen zijn afkomstig van de openbare bibliotheek van Emmerich am Rhein, die de Duitse partners belevert en van de Stichting 1801 jeugd & onderwijsadvies Edutheek in Elst, die de Nederlandse scholen verzorgt. Na enkele weken worden de kratten omgeruild, zodat de leraren steeds over ander materiaal beschikken.

 

In het kader van het project LILAM (Lerend integreren met activerend materiaal) willen de drie organisaties kinderen met een migratieachtergrond onderwijs met hand en hart aanbieden en de scholen voor de korte termijn praktisch ondersteunen bij de uitdagingen van de huidige vluchtelingenstromen. De individuele aanmoediging en ondersteuning van kinderen met weinig kennis van het Nederlands of het Duits wordt vergemakkelijkt als de leerkrachten materiaal beschikbaar hebben dat individueel in de (leer)groep kan worden gebruikt, ongeacht de taal van herkomst en de leeftijd van het kind. Afhankelijk van het leertempo van de kinderen wordt de aangeboden stof langzamer of sneller "doorgewerkt". Als er aantrekkelijke en gemakkelijk toegankelijke leerspelletjes/lesmateriaal beschikbaar is, worden de kinderen uitgenodigd om de lestijd af en toe individueel in te delen en effectief te gebruiken. Het pedagogische idee "help me het zelf te doen" wordt in het dagelijkse lespraktijk praktisch ondersteund. Bovendien wordt de uitwisseling van ideeën en best practises tussen leerkrachten en pedagogisch medewerkers van basisscholen aan beide zijden van de grens op korte en lange termijn gestimuleerd

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Euregio Rijn-Waal in het kader van People to People met middelen uit het EU-programma Deutschland-Nederland.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).