Italiaanse delegatie bezoekt Euregio Rijn-Waal

16-05/22


Na een onderbreking van meer dan 2 jaar als gevolg van de Coronapandemie verwelkomde de Euregio Rijn-Waal op 27 en 28 april 2022 haar partners uit de regio Apulië, Italië, in het kader van een werkbezoek van het EU Cycle-project in de Duits-Nederlandse grensregio.

 

Het EU Cycle-project, dat loopt van augustus 2019 - juli 2022, heeft tot doel good practices op het gebied van fietsinfrastructuur en -concepten uit te wisselen met verschillende regio's in Europa om zo de fietsmobiliteit te verbeteren. Naast vertegenwoordigers van het regionale bestuur van de regio Apulië bestond de delegatie uit vertegenwoordigers van de gemeenten Bari, hoofdstad van de regio Apulië, Lecce en Brindisi, alsmede vertegenwoordigers van de fietstoerismesector van deze regio.

 

Het werkbezoek begon met een welkomstwoord van Sina Hoch, projectcoördinator van het EU Cycle-project bij de Euregio Rijn-Waal, en Andreas Kochs, vice-directeur van de Euregio Rijn-Waal. Daarna presenteerde Heidi de Ruiter, beleidsmedewerker mobiliteit bij de Euregio Rijn-Waal, het Euregionaal Mobiliteitsplan. Roza Scaramuzzi, gemeente Bari, presenteerde vervolgens het Pin Bike-initiatief, dat tot doel heeft om burgers te motiveren om te fietsen. Aan het eind van de presentatieronde presenteerde Katrin Peters, beleidsmedewerkster bij Niederrhein-Tourismus, het fietsverhuursysteem NiederrheinRad, waarbij fietsen kunnen worden gehuurd bij hotels en restaurants in de regio en flexibel kunnen worden ingeleverd op andere deelnemende locaties.

In de namiddag maakte de internationale delegatie vervolgens per fiets een rondrit langs andere good practices in de regio, zoals de Europaradbahn en de fietspaden in Kleef.

 

Op de tweede dag van het werkbezoek werd de delegatie verwelkomd door de Dutch Cycling Embassy in Utrecht. De Dutch Cycling Embassy is samen met de Fietsersbond de grootste fietsmobiliteitsvereniging in Nederland. Dr. Lucas Harms, directeur van de Dutch Cycling Embassy, toonde in zijn presentatie de veelomvattende en innovatieve aanpak van de fietsinfrastructuur in Nederland en toonde op indrukwekkende wijze de ontwikkelingen die Nederland tot een pionier in fietsmobiliteit hebben gemaakt. Na de presentatie kreeg de delegatie per fiets een inkijkje in de indrukwekkende fietsinfrastructuur van Utrecht. Herbert Tiemens, beleidsmedewerker van de gemeente Utrecht, gaf de groep uitgebreid inzicht in de belangrijkste elementen van fietsmobiliteit in Utrecht, zoals de grootste fietsenstalling ter wereld bij het station Utrecht, het oudst bekende fietspad en goede oplossingen voor veilig verkeersmanagement voor fietsers op grote kruispunten.

 

Het werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal was een groot succes en onderstreepte eens te meer het belang van gezamenlijke uitwisselingen tussen Europese regio's. De Italiaanse delegatie kon veel indrukken opdoen die leiden tot een betere fietsinfrastructuur en nieuwe oplossingen voor fietsmobiliteit in de regio Apulië.


Gerelateerd/Ander nieuws

24-06/22

Reizen met de OV-chipkaart van en naar Emmerich nu mogelijk

Vanaf donderdag 23 juni is het mogelijk om met de Nederlandse OV-chipkaart in- en uit te checken op de stations van Emmerich, Praest en Elten.

21-06/22

“Euregionanale Verkopers" 2022 bekend

Wie wordt “Euregionaal Verkoper 2022”? Die vraag stond centraal tijdens de finale van de achtste Euregionale Beroepenwedstrijd in de Stadthalle in Kleve.

07-06/22

Feestelijke opening Euregionale boekenkast trekt veel bezoekers

Op vrijdag 20 mei jongstleden werd de eerste grensoverschrijdende boekenkast van de Euregio Rijn-Waal geopend, op ongeveer 10 meter van de grens in Hommersum.