Gezamenlijke excursie in het kader van 75 jaar vrijheid

15-11/21


Op zaterdag 6 november organiseerden de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring een excursie naar het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Aan de excursie namen ca. 25 deelnemers uit zowel Nederland als Duitsland deel.

 

De deelnemers werden in het museum begroet door museumdirecteur Wiel Lenders. Er volgende een drietal lezingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Dr. Jan Heiner Schneider van de Geschichtsverein Emmerich berichte over het kerkelijk jeugd- en jongerenwerk in de nazitijd en de in de eerste jaren na de oorlog. Vervolgens berichtte Dr. Emile Smit in zijn lezing “Youth and Sobibor” over de ervaringen met de samenwerking tussen Nederlandse en Poolse jongeren. Wiel Lenders sloot de ochtend af met het onderwerp “voorjaar 1945 – een nieuwe toekomst met onze Duitse buren”. Na een lunch werd het programma afgesloten met een rondleiding door het Vrijheidsmuseum.

 

De excursie was onderdeel van de tweedelige lezingenreeks "Vrede. Kom vanavond met verhalen...", die de Geschichtsverein Emmerich en de Heemkundekring Bergh organiseren. De eerste lezing vond in juni plaats.

 

De lezingenreeks is ondersteund door de Euregio Rijn-Waal in het kader van “75 jaar vrijheid” en mede mogelijk gemaakt dankzij EU-programma INTERERG Deutschland-Nederland in het kader van de mini-projecten.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.