50 jaar Euregio Rijn-Waal: Blik in het archief

19-10/21


In 2021 viert de Euregio Rijn-Waal haar 50-jarig bestaan. Gedurende het jaar nemen wij u elke maand mee terug naar een bijzonder moment uit het verleden.

 

Duits-Nederlandse top in Kleve

Op 23 mei bezochten Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, Bundesminister für besondere Angelegenheiten Ronald Pofalla, MdB en Ministerin  für Bundesangelegenheiten, Europa und Medien van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, Angelica Schwall-Düren de Euregio Rijn-Waal. Dit bezoek vond plaats in het kader van de Nederlands-Duitse regeringsgesprekken die op die dag in Kleve plaatsvonden.

 

Minister Pofalla begon zijn toespraak met de opmerking, dat hij zich er bijzonder op verheugt om met zijn Nederlandse ambtsgenoot “zijn” Euregio te bezoeken, aangezien hij is opgegroeid in Weeze en de beginfase van de oprichting van de Euregio Rijn-Waal heeft meegemaakt. “De Euregio Rijn-Waal heeft in de ruim veertig jaar van haar bestaan een grote ontwikkeling doorgemaakt. Belangrijk is dat de Euregio een ledenorganisatie van individuele gemeenten is, die met veel engagement aan de ontwikkeling van hun regio samenwerken”.

 

Minister Plasterk  haakte hierop in en benadrukte dat juist in de grensregio´s de verschillen in wet- en regelgeving naar voren komen. “Sinds vier jaar werkt het Ministerie van Binnenlandse in het kader van het GROS-overleg (red.: GROS staat voor grensoverschrijdende samenwerking) aan het wegnemen van deze knelpunten. Het is goed om vandaag hier in Kleve hiervan de praktische uitwerking te zien.”

 

Aansluitend spraken de ministers met diverse projectpartners op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, wetenschap, gezondheidszorg en openbare orde en veiligheid. Voor de Euregio Rijn-Waal bood dit bezoek een goede kans om de bewindvoerders kennis te laten maken met de euregionale samenwerking in de praktijk. ”Wij hopen dan ook, dat dit bezoek er toe bijdraagt, dat de euregionale samenwerking in Berlijn en Den Haag positief op de agenda blijft staan!”, aldus Sjaak Kamps, secretaris van de Euregio Rijn-Waal.


Gerelateerd/Ander nieuws

07-12/23

Grenslandconferentie 2023 goed voorbeeld van sterke samenwerking

Op 6 december 2023 vond de vijfde Grenslandconferentie plaats in de Euregio Rijn-Waal. In De Vereeniging in Nijmegen mocht burgemeester en Euregio-Voorzitter Bruls bijna 500 belangstellenden verwelkomen.

06-12/23

Interreg VI project Grenzeloos Landschap officieel van start

Op woensdag 29 november vond in Haus Wylerberg in Beek-Ubbergen de officiële startbijeenkomst plaats van het Interreg VI A project "Grenzeloos landschap – lokale adaptatie aan de globale klimaatverandering ".

04-12/23

Vacature office manager in opleiding m/v/d

Per 15 augustus 2024 zijn wij op zoek naar een office manager in opleiding m/v/d.