Indrukwekkende herdenkingen Market Garden

24-09/21


Vorige week vonden er overal in de Euregio Rijn-Waal indrukwekkende herdenkingen van Market Garden plaats. Enkele van deze bijeenkomsten hadden een Euregionaal karakter.

 

Scholieren herdenken Market Garden in Beek

Op initiatief van Stichting Reunie Paratroopers kwamen in totaal 92 scholieren van Basisschool de Biezenkamp uit Beek en de Realschule Kranenburg (45 leerlingen) bijeen, om gezamenlijk stil te staan bij de gebeurtenissen rondom Market Garden. De dag begon met het luisteren naar het indrukwekkende verhaal van mevrouw Ria Roozendaal, die vertelde over het bombardement op Nijmegen, dat zij van dichtbij had meegemaakt. De leerlingen waren zeer onder de indruk en stelden na afloop dan ook vele vragen. Vervolgens troken de leerlingen in gemengde groepen samen met vrijwilligers naar het bos, op zoek naar nog zichtbare sporen van de oorlog zoals kogelgaten in de bomen.  Na een pannenkoekenlunch bij de Duivelsberg werd de dag afgesloten met een herdenking bij het Lt. John P. Foly momunment aan de verbindingsweg, hier hield wethouder Sylvia Fleuren van Berg en Dal een toespraak, waarna bloemen en tekeningen bij het momument werden gelegd.

 

Herdenkingstour langs oorlogsbegraafplaatsen

Stichting Groesbeek Airborne vrienden en de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen organiseerden gezamenlijk een herdenkingstour langs diverse oorlogsbegraafplaatsen in het Nederlands-Duitse grensgebied. Zo werden het ‘massagraf’ voor het bombardement in Huissen, de Canadese begraafplaats in Groesbeek, de Kriegsgräberstätte Donsbrüggen, en het Reichswald War Cemetry bij Kleve aangedaan.

 

Op de begraafplaatsen werden persoonlijke verhalen verteld over de soldaten en burgers die daar begraven liggen. Ook vond er overal een kranslegging plaats en werden Marigolds (goudsbloem, symbool voor burgerslachtoffers) geplaatst en werden de herdenkingen omlijst met liederen uit het

concert ‘ Toekomst van een verleden’. Aan deze tocht namen ca. 40 deelnemers uit Nederland en Duitsland plaats.

 

29ste Jaarlijkse Monumententocht

Ook dit jaar vond de jaarlijkse monumententocht in Groesbeek plaats, waarbij deze keer het General Gavin Monument en de replica van de Glider werden bezocht. Er namen 70 genodigden aan de tocht deel met als speciale gast Youri Pouwels die dankzij de stichting Make a wish de monumententocht mocht bijwonen en in het zonnetje werd gezet door de Airborne Vrienden en Colonel Phillip Kineiry.

 

Onder de gasten waren onder meer vertegenwoordigers van diverse ambassades in Den Haag, een delegatie van de Amerikaanse 82nd Airborne Division, vertegenwoordigers namens gemeente Kranenburg en Kleve, vertegenwoordigers van (eu)regionale organisaties en een delegatie van LRE Nordrhein-Westfalen.

 

Beide  herdenkingen mochten rekenen op veel belangstelling van het publiek, zowel jong als oud.

 

De monumententocht werd eveneens georganiseerd door Stichting Groesbeek Airborne vrienden en de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen.

 

Deze bijzondere herdenkingen en activiteiten heeft de Euregio Rijn-Waal in het kader van “75 jaar vrijheid” en de mini-projecten met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland ondersteund.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).