Euregio opende deuren tijdens “Europa-Kijkdagen”

18-05/16


Afgelopen zaterdag vonden de “Europa om de hoek Kijkdagen” plaats. In Kleve hadden de Euregio Rijn-Waal en INTERREG Deutschland-Nederland een fietstocht en een open dag met projectenmarkt en een lezing georganiseerd. Ook op andere plekken in het programmagebied kon men op de fiets de grensregio ontdekken. Tijdens de Europa Kijkdagen krijgt iedereen de kans te zien wat voor projecten de Europese Unie ondersteunt.

 

Ondanks het tegenvallende weer was er veel belangstelling voor de Kijkdagen in Kleve. De projectmarkt werd geopend door een demonstratie van een groep Hongaarse boogschutters, die in het kader van de stedenband tussen Kranenburg, Berg en Dal en Körmend op bezoek waren. Bezoekers konden genieten van Duitse en Nederlandse specialiteiten en aantal (nieuwe) INTERREG-projecten leren kennen. De samenwerkende brandweerkorpsen Kleve – Rindern en Millingen aan de Rijn waren met acht brandweermannen en twee auto’s aanwezig. Ook het nieuwe project KraKe – “krachtige kernen” – dat zich met de gevolgen van de vergrijzing bezighoudt, heeft zich gepresenteerd aan het publiek.

 

De projectmarkt werd bezocht door Michiel Scheffer, voorzitter van het Comité van Toezicht van het programma en Gedeputeerde van de Provincie Gelderland, die in gesprek ging met devertegenwoordigers van projecten. Aan het einde van de middag werd er een lezing gehouden door prof. dr. Paul Sars van de Radboud Universiteit. De lezing ging over de samenwerking tussen Nederland en Duitsland en werd door de bezoekers als zeer interessant ervaren. De boodschap: Europese samenwerking vindt hier in de grensregio plaats!

 

Bovendien kregen de bezoekers de kans een exclusief kijkje te nemen in Haus Schmithausen, dat speciaal voor deze dag opengesteld was voor het publiek.

 

De dag was, ondanks het weer, een succes!

 

Zie voor meer foto´s www.facebook.com/euregiorheinwaal.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-03/24

Netwerkbijeenkomst Euregioraad goed bezocht

Op donderdag 14 maart 2024 vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de leden van de Euregioraad van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ruim 40 Euregioraadsleden en ambtelijke contactpersonen kwamen in het Euregio-Forum bijeen en spraken over diverse thema’s.

07-03/24

Subsidiemogelijkheden 80 Jaar Vrijheid

Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat de bevrijding van Nederland begon. 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2024 en 2025 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

05-03/24

GrensInfoPunt te gast bij studiebeurs in Düsseldorf

Op donderdag 1 februari 2024 waren de collega´s van ons GrensInfoPunt te gast op de jaarlijkse interne studiebeurs voor de leerlingen van de bovenbouw van het St. Ursula Gymnasium in Düsseldorf.