Euregioproject realiseert een hoorspel voor kinderen

31-05/21


In Duitsland wordt de hoorspelserie voor kinderen "Pollution police - De kleine padvinders" al in één adem genoemd met de Drie Vraagtekens en TKKG. Maar de Pollution police is meer.

 

In Duitsland is het de hoorspelserie met de meest prominente vrijwillige aanhang. Hoe? De oprichter van het non-profit project Dirk Leiber (53), zelf al 39 jaar padvinder, startte het project 12 jaar geleden. Het gaat erom de padvindersbeweging in haar acties en leden op een heel reële manier te steunen en tegelijkertijd weer als modern en hip in de hoofden van de kinderen te krijgen. In de waarste zin van het woord. "Dit gaat over belangrijke concepten van waarden," zegt Dirk Leiber. "Kinderen leren in groepsverband en in de natuur de natuur weer kennen liefhebben. Zij leren wat het betekent zich te identificeren met doelen, hun zintuigen te gebruiken, wat loyaliteit en empathie zijn. Wat padvinders in hun vrije tijd doen, is goed voor henzelf en onze samenleving. "

 

De lijst van "beroemdheden" die reeds in deze radiodramaserie hebben gesproken is opmerkelijk en leuk om de stemmen van de sterren te horen.  Zo komen in aflevering 20 onder meer Mario Barth en Hendrik Duryn aan het woord, die samen op meer dan 2 miljoen Facebook volgers komen. En deze aflevering 20 is ontwikkeld samen met scouts van Scouting Keizer Karel (Nijmegen) en de kinderen van de Pollution Police (Weeze) in een workshop. Kinderen uit de groepen mochten ook sprekersrollen op zich nemen in het hoorspel. Dit grensoverschrijdende project werd ondersteund door de Euregio Rijn Waal, in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland, de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Rotary International en het Freimaurer Hilfsfonds.

 

Het verhaal van het hoorspel "De Enigma Code" begint in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, waar de twee scoutinggroepen tijdens een gezamenlijk bezoek een dagboek tegen komen van een meisje dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in een door de Duitsers bezet huis woonde. Maar er ontbreekt een pagina in het boek! De bladzijde waarop het meisje volslagen onsamenhangende cryptische letters en cijfers schreef. De padvinders raken verwikkeld in een avontuurlijke race met schurken om kunst en geschiedenis. De eerste uitgave van het hoorspel wordt gratis ter beschikking gesteld van de padvinders aan Nederlandse en Duitse zijde.

 

Helaas kan dit gezamenlijk bezoek om Corona-redenen niet in het echt plaatsvinden. Maar museumoprichter Wiel Leenders liet Dirk Leiber het museum scannen voor een virtuele rondleiding, zodat het gezamenlijke museumbezoek met alle kinderen over de grens in ieder geval achter de computer kan plaatsvinden.

 

Iedereen die nog steeds denkt dat padvinders ouderwets en "old school" zijn, zal met dit project een betere les geleerd worden.

 


Gerelateerd/Ander nieuws

11-06/21

Euregioraad vergadert digitaal vanuit Nijmegen

De eerste Euregioraadsvergadering van dit jaar vond gisteren in digitale vorm plaats. Voorzitter Thomas Ahls en vice-voorzitter Hubert Bruls heten de ca. 120 deelnemers vanuit de historische Trêveszaal in het Nijmeegse stadhuis van harte welkom.

08-06/21

De Groen Blauwe Rijn Alliantie zet samenwerking voort

Op 1 juni vond de afsluitende bijeenkomst van het INTERREG-project Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) plaats. Tijdens deze digitale event presenteerden de in totaal 10 partners de indrukwekkende resultaten van dit bijzondere project.

01-06/21

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.