KISS ME blikt positief terug op Europese samenwerking

07-05/21


Na 4 jaar samenwerking loopt het KISS ME-project op 30.06.21 ten einde. Eind april kwamen de projectpartners en stakeholders uit de Europese regio’s voor de laatste keer bijeen om de succesvolle samenwerking te vieren en te zien hoe de projectpartners de in het kader van het project ontwikkelde actieplannen in hun regio's hebben omgezet.

 

Meer dan 30 deelnemers uit alle partnerregio's volgden het online-evenement. Sjaak Kamps, secretaris van de Euregio Rijn-Waal, opende het evenement. "Tijdens onze samenwerking hebben we gezien dat we, ondanks enkele verschillen in de regio's, toch veel gemeen hebben. Met het KISS ME-project hebben we veel van elkaar kunnen leren - over de andere regio's, maar ook over de manier van werken in onze eigen regio. Door de goede samenwerking hebben we de basis kunnen leggen voor verdere samenwerking in de toekomst buiten het project", aldus Sjaak Kamps.

 

Ilaria Ramaglioni, Policy Officer bij het secretariaat van Interreg Europe in Lille, gaf vervolgens een overzicht van de resultaten van de interregionale samenwerking in de afgelopen jaren en van de interregionale samenwerking in de toekomst. Sinds 2016 hebben de 258 Interreg Europe-projecten in totaal 538 beleidswijzigingen in regionale subsidieinstrumenten teweeg kunnen brengen met een totaal volume van 949 miljoen euro aan financiering. Ilaria Ramaglioni onderstreepte het bijzondere karakter van de samenwerking tussen verschillende grensregio's binnen het KISS ME-project en prees de actieve bijdragen van het project aan andere Interreg Europe-initiatieven, zoals het Policy Learning Platform en de Good Practice Database.

 

In het tweede deel van het evenement presenteerden de projectpartners de stand van zaken bij de uitvoering van hun actieplannen in hun respectieve regio's. Hoewel de uitvoering overal door Corona werd vertraagd, hebben de regio's al veel concrete maatregelen uit de actieplannen omgezet. Vooral met het oog op de voorbereiding van de nieuwe grensoverschrijdende subsidieprogramma's voor de jaren 2021-2027, hebben de aanbevelingen van het KISS ME-project effect en er zullen dus sommige maatregelen uit de actieplannen in de nieuwe programma's terug te vinden zijn. Naast de successen van de actieplannen benadrukten de projectpartners herhaaldelijk de goede samenwerking tussen de partners van het project. De samenwerking in het consortium leverde niet alleen een productieve professionele werkomgeving op, maar er konden ook veel contacten voor de lange termijn worden gelegd - zowel tussen de projectpartners als tussen de regionale stakeholders, die ook een essentieel onderdeel van het project vormden.

 

Naast de samenwerking voor de bevordering van het concurrentievermogen en de innovatiestrategieën voor het MKB in de Europese grensregio's is het KISS ME-project ook een mooi voorbeeld van het belang en het potentieel van Europese samenwerking in de praktijk. Alle presentaties van het evenement zijn te vinden op de projectwebsite via www.interregeurope.eu/kissme/library.


Gerelateerd/Ander nieuws

11-06/21

Euregioraad vergadert digitaal vanuit Nijmegen

De eerste Euregioraadsvergadering van dit jaar vond gisteren in digitale vorm plaats. Voorzitter Thomas Ahls en vice-voorzitter Hubert Bruls heten de ca. 120 deelnemers vanuit de historische Trêveszaal in het Nijmeegse stadhuis van harte welkom.

08-06/21

De Groen Blauwe Rijn Alliantie zet samenwerking voort

Op 1 juni vond de afsluitende bijeenkomst van het INTERREG-project Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) plaats. Tijdens deze digitale event presenteerden de in totaal 10 partners de indrukwekkende resultaten van dit bijzondere project.

01-06/21

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.