Euregio´s pleiten voor gratis tests voor grenspendelaars

15-04/21


Dagelijks steken duizenden grenspendelaars de grens met Duitsland en Nederland over om te werken. Bij de GrensInfoPunten van de vijf Euregio’s komen veel vragen binnen over de kosten van de verplichte coronatesten voor grenswerkers, die zich iedere 72 uur moeten laten testen.

 

Vooral degenen die niet in loondienst zijn bij een Duits bedrijf krijgen te maken met hoge kosten.

 

Omdat in Nederland testen met een geldig testbewijs en zonder klachten niet mogelijk zijn bij de GGD’en, nemen commerciële testpartijen dit over tegen hoge tarieven tussen de € 60 en € 150,-. Voor grenspendelaars is een negatieve test 72 uur geldig waardoor er in zes dagen twee tests nodig zijn. Dit betekent dat zij per week tussen de € 120,- en € 300,- euro aan testkosten kwijt zijn. Per maand is dit dan € 480,- tot zelfs € 1.200,- per persoon.

De Euregio´s zijn van mening dat deze kosten voor werkgevers en werknemers te hoog zijn. De vijf Euregio’s roepen daarom zowel de Duitse als Nederlandse overheid op, dit gezamenlijk op te lossen. De Euregio´s pleiten ervoor dat Nederlandse én Duitse grenswerkers hetzelfde behandeld worden als werknemers in Duitsland en Nederland en geen kosten hoeven maken bij verplichte testen.

 

Dit pleidooi van de Euregio’s is niet bedoeld om het doen van boodschappen, tanken over de grens of om uitstapjes weer mogelijk te maken. Ook is het niet onze intentie de impact van het coronavirus te bagatelliseren. Het doel van de vijf Euregio’s is om het noodzakelijke (economische) grensverkeer niet te belemmeren, maar op een eerlijke manier te steunen door de kosten daarvoor te dragen en een testinfrastructuur in Nederland te ontwikkelen. Dit geldt ook voor noodzakelijk familie- en artsbezoek en voor scholieren en studenten.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.