Cleantech Energy Crossing sluit af met digitale show

29-03/21


INTERREG-project Cleantech Energy Crossing sloot de projectfase begin maart met een bijzonder digitale show af.

 

Tijdens de live show bezocht Jochem Garthoff van leadpartner Stichting Kiemt een aantal deelnemers van het CEC-programma en hun innovaties en konden de kijkers live vragen stellen.

 

Verduurzaming van de bebouwde omgeving, verduurzaming van de lokale energiestructuur en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van Duitsland en Nederland. Dat waren de speerpunten van het project Cleantech Energy Crossing uit het Europese programma Interreg Deutschland-Nederland. Het project is met succes afgerond en leverde nieuwe ´clean tech´ productinnovaties op het gebied van batterijtechnologie en warmte- en koudetechniek op.

Kiemt en EnergieAgentur NRW gaven richting aan een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van meer dan 40 mkb´ers, kennis- en onderzoeksinstellingen. Het project was opgesplitst in drie delen:

  1. Sustainable heating & cooling, gericht op innovatieve warmte- en koudetechnieken
  2. Batteries@Home, gericht op de ontwikkeling van kleinschalige batterijtechnologie om elektriciteit op te slaan in woningen.
  3. Micro-grid storage, gericht op de ontwikkeling van grotere batterijtechnologieen in een micro-grid omgeving.

Deze intensieve en inspirerende samenwerking tussen experts, industriesectoren en tussen landen leverde 15 nieuwe producten op.  Een van deze producten is de EnerTwin,  een geavanceerde microgasturbine, die door Micro Turbine Technology B.V. (MTT) uit Eindhoven is ontwikkeld. De EnerTwin is een micro-WKK-systeem (warmte-krachtkoppeling) dat op aardgas werkt. “Op een gegeven moment kregen we de vraag of de EnerTwin ook op biogas werkt”, legt Luc Hamilton van MTT uit, “Binnen Cleantech Energy Crossing zijn we dit idee gaan ontwikkelen met hulp van het Gas- und Wärme-Institut uit Essen.” De deelname aan het project leverde MTT veel op, aldus Hamilton: “Hierdoor hebben we een vliegende start kunnen maken.” Zonder de financiële ondersteuning van het project was de ontwikkeling van EnerTwin nu niet zo ver geweest. “Het project kan je een platform bieden om met andere partijen producten te ontwikkelen, wat anders misschien niet gebeurd was!”

 

Cleantech Energy Crossing kreeg ruim 3,1 miljoen euro subsidie vanuit de Europese Unie, het Nederlandse ministrie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en het Ministerium für Wirtschaft, Industrie, Digialisierung und Energie van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-04/21

Euregio´s pleiten voor gratis tests voor grenspendelaars

Dagelijks steken duizenden grenspendelaars de grens met Duitsland en Nederland over om te werken. Bij de GrensInfoPunten van de vijf Euregio’s komen veel vragen binnen over de kosten van de verplichte coronatesten voor grenswerkers, die zich iedere 72 uur moeten laten testen.

04-04/21

Corona Update: Nederland is gebied met hoge incidentie

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

01-04/21

50 jaar Euregio Rijn-Waal: oproep voor verhalen

De Euregio Rijn-Waal viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met diverse bijzondere activiteiten. In samenwerking met de Radboud Universiteit willen wij op een creatieve en interactieve manier laten zien hoe het is om in een grensregio te leven.