Nieuwe voorzitter en nieuwe strategie voor de Euregio Rijn-Waal

27-11/20


Donderdag 26 november vond de laatste Euregioraadsvergadering van 2020 plaats. Wegens corona konden de 149 leden deze keer helaas niet fysiek bijwonen, maar vond de vergadering digitaal plaats.

 

Thomas Ahls is nieuwe Euregio-Voorzitter

Tijdens de Euregioraadsvergadering van donderdag 26 november is Thomas Ahls, burgemeester van Alpen, gelegen in de Kreis Wesel, benoemd tot voorzitter van de Euregio Rijn-Waal. De heer Ahls maakt sinds 2014 deel uit van het Dagelijks Bestuur voor de Euregio Rijn-Waal. Hij draagt de euregionale samenwerking een warm hart toe en kijkt ernaar uit de Euregionale samenwerking in de komende jaren verder vorm te geven.

 

Peter Hinze, burgmeester van Emmerich is tijdens de vergadering benoemd tot nieuw lid van het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal en vertegenwoordigt hierin de Kreis Kleve.

 

Deze benoeming waren het gevolg van het afscheid van Ulrich Francken. De heer Francken heeft zich niet herkiesbaar gesteld voor de burgemeestersverkiezingen van afgelopen september in Nordrhein-Westfalen. Met het einde van zijn burgemeesterschap kwam ook een einde aan zijn voorzitterschap van de Euregio Rijn-Waal. De heer Francken was sinds 2005 lid van het Dagelijks Bestuur en gedurende 2012-2014 en 2018-2020 voorzitter.

 

Vice-voorzitter Hubert Bruls dankte de heer Francken heel hartelijk voor zijn inzet voor de Euregio Rijn-Waal in de afgelopen jaren. Het was duidelijk dat het hart van de heer Francken lag bij de grensoverschrijdende samenwerking. Hij vervulde met verve de rol van bruggenbouwer. Dit bleek met name uit het feit, dat hij bij herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog altijd de passende woorden wist te vinden voor de buren aan de andere kant van de grens. Tenslotte sprak de heer Bruls de wens uit, dat de heer Francken ook in de toekomst zijn grote netwerk en enthousiasme voor de grensoverschrijdende samenwerking ten bate van de Euregio Rijn-Waal wil inzetten.

 

Het Dagelijks Bestuur wordt nu gevormd door voorzitter Thomas Ahls (burgemeester van Alpen, vice-voorzitter Hubert Bruls (Burgemeester van Nijmegen), Karel van Soest (burgemeester van Boxmeer), Agnes Schaap (Burgemeester van Renkum), Geert van Rumund (Burgemeester van Wageningen), Dr. Stefan Dietzfelbinger (directeur van de Niederrheinische IHK), Sören Link (burgemeester van Duisburg) en Peter Hinze (burgemeester van Emmerich).

 

Euregioraad stelt Strategische Agenda 2025+ vast

Tevens stond de vaststelling van de Strategische Agenda 2025+ op de agenda.

In een intensief, anderhalf jaar durend proces heeft de Euregio Rijn-Waal in nauw overleg met haar leden en andere belanghebbende vier grensuitdagingen voor de komende jaren gedefinieerd. Dit zijn “economie en klimaat”, “arbeidsmarkt en onderwijs”, “leefbaarheid” en “Euregionale identiteit” en deze verder uitgewerkt tot een Strategische Agenda, die veel aanknopingspunten biedt om de grensoverschrijdende samenwerking in de Euregio Rijn-Waal verder vorm te geven. Binnen deze vier grensuitdagingen zullen o.a. de volgende onderwerpen aangepakt worden: klimaataanpak, transparante arbeidsmarkt, bereikbaar, veiligheid en een groenere leefomgeving. Ook wil de Euregio Rijn-Waal haar rol als servicepunt voor grenspendelaars, studenten, ondernemers, projectpartners, leden en inwoners nog sterker uitdragen.

 

Het actualiseringsproces werd door Euregio-Ambassadeur Jan van Zomeren gemodereerd, die in zijn toelichting aangaf, dat hij onder de indruk was van het enthousiasme en de grote betrokkenheid, niet alleen vanuit de leden, maar ook vanuit het bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijk middenveld, waarmee iedereen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe Strategische Agenda.

 

De Strategische Agenda 2025+ werd unaniem door de leden aangenomen. De Euregio Rijn-Waal kijkt ernaar uit om de komende jaren samen met haar leden, projectpartners en inwoners aan de slag te gaan om de geplande doelstellingen ook daadwerkelijk te realiseren.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariƫr Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariƫr Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.