Dynamic Borders: Ondanks Corona met elkaar verbonden!

11-09/20


De partnergemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch, Mook en Middelaar en Weeze wilden bij de start van het INTERREG Dynamic Borders-project een rolmodel en motor zijn voor grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van toerisme, agrofood en stagebemiddeling en hebben hierover steeds van gedachten gewisseld.

 

Ook tijdens de uitvoeringsfase van het project hebben zij zich regelmatig wederzijds laten informeren over de ontwikkelingen en indien nodig begeleiding gegeven.

 

Deze nauwe band tussen de burgemeesters aan weerszijden van de grens werd door de coronapandemie niet verstoord. De goede contacten hebben de uitwisseling geïntensiveerd, vooral met betrekking tot Corona in tijden van de "lockdown".  Via telefoon- en videoconferentie werden de nationale procedures besproken en werden ideeën verzameld voor de aanpak van het virus in de grensregio. Bedrijven, forenzen, toeristen en gezinnen maken ook deel uit van deze grensregio en worden net zo getroffen door het coronavirus als de gemeentehuizen.

 

“Gemeenschappelijke oplossingen of voorbeelden van aanbevolen procedures kunnen alleen worden verkregen als er goed met elkaar wordt gecommuniceerd.

Dit werkt goed tussen Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch, Mook en Middelaar en Weeze ”, zegt burgemeester Ulrich Francken van leadpartner gemeente Weeze.  "En als we geen oplossing konden vinden, hebben mijn burgemeester collega’s en ik geprobeerd opheldering of antwoorden te krijgen over de Euregio Rijn-Waal, de deelstaat Noordrijn-Westfalen of de provincies Limburg en Noord-Brabant."

 

Burgemeester Manon Pelzer uit Bergen is het eens met de uitspraken van burgemeester Francken en vult aan: "Dankzij het Dynamic Borders-project werken we intensief met elkaar samen en is het vanzelfsprekend dat we met elkaar in contact komen als het om advies of hulp gaat."

 

Onlangs ontmoetten burgemeester Ulrich Francken en burgemeester Manon Pelzer bij een face-to-face bijeenkomst, rekening houdend met de hygiëne- en afstandsregels, collega’s burgemeester Ulrich Knrickrehm (Goch), burgemeester Willem Gradisen (Mook en Middelaar), burgemeester Wim Hillenaar (Cuijk), burgemeester Willibrord van Beek (Gennep), Sjaak Kamps van de Euregio Rijn-Waal en Wim Fredrix van de Provincie Limburg om van gedachten te wisselen over de uitvoering van het project en om een ​​ vervolgproject te peilen.

 

In het kader van het project Dynamic Borders zetten de burgemeesters van de bovengenoemde gemeenten zich in voor de toezegging in de commitmentverklaring, die zij in 2017 in de Euregio Rijn-Waal hebben ondertekend, om de grensbarrières verder te verkleinen.

Hieronder vallen de drie thema’s toerisme, agrofood en arbeidsmarkt.

Ondanks Corona houden de burgemeesters van Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch, Mook en Middelaar en Weeze vast aan het projectdoel om de grensregio te ontwikkelen en te versterken.

 

INTERREG Duitsland-Nederland

Het project, dat wordt uitgevoerd in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland en wegens corona loopt tot eind maart 2021, heeft een totaal budget van € 726.831,50.  De eigen bijdrage van de gemeenten en het Duits-Nederlandse MKB bedraagt ​​€ 206.487,-. Vanuit INTERREG wordt het project met € 520.344,50 ondersteund. Dit laatste bedrag is inclusief de bijdragen van de provincies Limburg, Noord-Brabant en de MWEIM NRW (Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie).  Dynamic Borders wordt ondersteund door het INTERREG-projectmanagement van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.


Gerelateerd/Ander nieuws

11-06/21

Euregioraad vergadert digitaal vanuit Nijmegen

De eerste Euregioraadsvergadering van dit jaar vond gisteren in digitale vorm plaats. Voorzitter Thomas Ahls en vice-voorzitter Hubert Bruls heten de ca. 120 deelnemers vanuit de historische Trêveszaal in het Nijmeegse stadhuis van harte welkom.

08-06/21

De Groen Blauwe Rijn Alliantie zet samenwerking voort

Op 1 juni vond de afsluitende bijeenkomst van het INTERREG-project Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) plaats. Tijdens deze digitale event presenteerden de in totaal 10 partners de indrukwekkende resultaten van dit bijzondere project.

01-06/21

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.