Shared History on Tour

31-08/20


Beleef de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Duitsland in het tijdperk van de stoomtrein. Ontdek de overeenkomsten en verschillen van de buurlanden en hoe de grote omwentelingen in de 20e eeuw hun betrekkingen hebben beïnvloed.

 

Hierbij staat de grensregio “Nederrijnland” centraal. Historisch gezien is dit gebied een nauw verweven cultureel en economisch gebied. Een bedrijvige uitwisseling van mensen, goederen en ideeën vormden door de eeuwen de basis voor bloei en rijkdom. Het was de ontwikkeling van nationale staten en de vaste landsgrenzen die voor een scheiding in dit gegroeide cultuurlandschap zorgden.

 

Het Europese bewustzijn na de Tweede Wereldoorlog en de opening van de Europese binnengrenzen schreven reeds geschiedenis. Maar ook vóór die tijd waren er al

hele bijzondere grensoverschrijdende betrekkingen tussen onze buurlanden en mensen. Kijk en beleef via tekst, beeld, film en 360 graden video’s de vele verhalen en perspectieven van ons als buren.

 

“Shared History on Tour” geeft de verbondenheid weer tussen Duitsers en Nederlanders in de afgelopen 150 jaar. Oorlog, vrede, vriendschap en afkeer zijn daarbij net zo goed onderdeel van ons verleden, als ook gezamenlijke uitdagingen en grensoverschrijdende uitwisseling.

 

De tentoonstelling is ontworpen door het LVR-Niederrheinmuseum Wesel en maakt onderdeel uit van het project “Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen” Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 1,2 miljoen euro door de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg financieel ondersteunt.

 

Flyer met locaties en data


Gerelateerd/Ander nieuws

11-06/21

Euregioraad vergadert digitaal vanuit Nijmegen

De eerste Euregioraadsvergadering van dit jaar vond gisteren in digitale vorm plaats. Voorzitter Thomas Ahls en vice-voorzitter Hubert Bruls heten de ca. 120 deelnemers vanuit de historische Trêveszaal in het Nijmeegse stadhuis van harte welkom.

08-06/21

De Groen Blauwe Rijn Alliantie zet samenwerking voort

Op 1 juni vond de afsluitende bijeenkomst van het INTERREG-project Groen Blauwe Rijn Alliantie (GBRA) plaats. Tijdens deze digitale event presenteerden de in totaal 10 partners de indrukwekkende resultaten van dit bijzondere project.

01-06/21

Grensomroepen zoeken hulp van het publiek

REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein willen meer nieuws uit de grensstreek brengen en hebben daar de hulp van het publiek bij nodig. De omroepen uit de Achterhoek, Kleef en Nijmegen hopen met een vragenlijst meer informatie te krijgen over de nieuwsbehoefte.