Europa-minister NRW prijst samenwerking aan de grens bij Corona

28-08/20


Op 23 augustus kwamen op initiatief van de minister van Europese Zaken van Nordrhein-Westfalen, Dr. Stephan Holthoff-Pförtner, burgemeester Markus Lewe (Münster), Landrat Dr. Kai Zwicker (Kreis Borken) en de burgemeesters Dr. Christoph Holtwisch (Vreden) en Euregio-voorzitter Ulrich Francken (Weeze) in Münster bijeen en bespraken daar de samenwerking met betrekking tot Corona en de uitdagingen voor de toekomst.

 

Minister Holthoff-Pförtner: "Terwijl de Schengengrenzen met de buurlanden gesloten waren, kon Nordrhein-Westfalen deze drastische maatregel voorkomen - door een nauwe uitwisseling tussen de deelstaatregering en de grensregio en met name door de voorbeeldige grensoverschrijdende samenwerking op lokaal niveau. Het hechte netwerk van alle betrokkenen heeft zijn waarde in de crisis meer dan bewezen. We zullen deze succesvolle samenwerking voortzetten".

 

Op initiatief van minister-president Armin Laschet van Nordrhein-Westfalen is de Cross-Border Task Force Corona opgericht, waarin vertegenwoordigers van de deelstaatregering samenwerken met vertegenwoordigers van de regeringen van Nederland en België en hun diplomatieke vertegenwoordigingen en de deelstaten Niedersachsen en Rheinland-Pfalz. In de Task Force wordt informatie snel gedeeld, worden activiteiten afgestemd en worden vragen van gemeenschappelijk belang voor crisismanagement opgehelderd. De Duitse ambassades in Den Haag en Brussel zijn eveneens betrokken bij de Task Force. Ook de Euregio's worden regelmatig om input gevraagd.

 

Bovendien zorgt de voortdurende uitwisseling tussen de deelstaatregering en de Euregio's in Kleve, Gronau, Mönchengladbach en Eupen voor een goede informatiedoorstroming naar de grensregio's. Vooral arbeids- en belastingkwesties zouden hier kunnen worden opgehelderd.

 

Euregio-Voorzitter Ulrich Francken benadrukt ook het belang van de goede samenwerking met het buurland: "De samenwerking met Nederland is en was altijd goed. In de beginfase van de corona-pandemie waren er verschillende strategieën, maar de Nederlanders en Duitsers hebben de maatregelen onderling afgestemd en aangepast op basis van de nieuwe bevindingen en ontwikkelingen. Goede grensoverschrijdende communicatie is het belangrijkste. Persoonlijk contact en een goede uitwisseling met collega's in het buurland spelen hierbij een grote rol. De bevindingen worden voorgelegd aan de Grensland Conferentie”.

 

Op 28 augustus zet de Europese minister Holthoff-Pförtner zijn uitwisseling met vertegenwoordigers van de stad Aken, de districten Viersen en Heinsberg en Brüggen en Gangelt voort.


Gerelateerd/Ander nieuws

14-05/21

Overlijdensbericht Roy van der Lans

Geschokt hebben wij kennis genomen van het plotselinge overlijden van onze college Roy van der Lans.

14-05/21

Corona Update: nieuwe maatregelen Duitsland

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

07-05/21

KISS ME blikt positief terug op Europese samenwerking

Na 4 jaar samenwerking loopt het KISS ME-project op 30.06.21 ten einde. Eind april kwamen de projectpartners en stakeholders uit de Europese regio’s voor de laatste keer bijeen om de succesvolle samenwerking te vieren en te zien hoe de projectpartners de in het kader van het project ontwikkelde actieplannen in hun regio's hebben omgezet.