INTERREG-stuurgroep keurt nieuw media-project goed

30-06/20


De INTERREG-stuurgroep voor de Euregio Rijn-Waal heeft eind juni een nieuw project goedgekeurd. Met het project “Nachrichten/Nieuws” wordt in totaal bijna € 700.000 in de Euregio Rijn-Waal geïnvesteerd.

 

Het INTERREG-project “Nachrichten/Nieuws” is een initiatief van de lokale omroepen REGIO8 (Achterhoek), RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve).

 

De projectpartners zijn ervan overtuigd, dat het als grensbewoner nodig is, om te weten welke grensoverschrijdende thema’s er spelen, wie er aan de knoppen draait en welke invloed dit op de gemeenschap in de grensstreek heeft. Bijna 10% van de inwoners van de directe grensstreek woont werkt of studeert over de grens en wordt daardoor dagelijks geconfronteerd met de verschillen en de overeenkomsten van ‘de andere kant’.

 

Nationale en regionale media laten grensoverschrijdend nieuws uit de regio echter nog te vaak liggen. In de Duitse grensstreek komt het nieuws uit Den Haag makkelijker binnen dan het nieuws uit de regio Achterhoek, het Rijk van Nijmegen of de regio Arnhem; ook in de Nederlandse grensstreek verdringt informatie uit Berlijn het nieuws uit de Kreis Kleve, de Kreis Wesel of Duisburg en Düsseldorf.

 

Door een intensieve samenwerking willen drie nieuwszenders in de Euregio Rijn-Waal hierin de komende twee jaar verandering brengen. De partners zullen wekelijks meerdere keren aandacht besteden aan het buurland. Reportages in de vorm van tekst met foto´s, video of radio-interviews helpen zo op journalistiek vlak om de grenzen te laten vervagen.

 

Verder willen de drie partners grensoverschrijdende stage- en werkervaringsplekken aanbieden voor studenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Deze Nederlandse en Duitse studenten uit beide landen maken vervolgens onderdeel van de euregioredactie en nemen deze ervaring mee naar hun uiteindelijke werkgever.

 

Met het project hopen de drie initiatiefnemers, dat berichtgeving over het nabije buurland uiteindelijk voor alle mediaorganisaties in het grensgebied een vanzelfsprekendheid wordt.

 

Het project wordt gefinancierd door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland en de drie projectpartners REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein.


Gerelateerd/Ander nieuws

20-07/21

50 JAAR EUREGIO RIJN-WAAL: BLIK IN HET ARCHIEF

In 2021 viert de Euregio Rijn-Waal haar 50-jarig bestaan. Gedurende het jaar nemen wij u elke maand mee terug naar het verleden en laten u een bijzonder archiefstuk zien.

19-07/21

Corona Update: Nederland opnieuw risicogebied voor Duitsland

Hier vindt u sinds 4 mei 2020 regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-07/21

Resolutie CvdR over grensoverschrijdende samenwerking

In een poging om de grensoverschrijdende samenwerking weer bovenaan de beleidsagenda van de EU te krijgen, heeft het Comité van de Regio's (CvdR) op 1 juli een resolutie aangenomen.