INTERREG-stuurgroep keurt nieuw media-project goed

30-06/20


De INTERREG-stuurgroep voor de Euregio Rijn-Waal heeft eind juni een nieuw project goedgekeurd. Met het project “Nachrichten/Nieuws” wordt in totaal bijna € 700.000 in de Euregio Rijn-Waal geïnvesteerd.

 

Het INTERREG-project “Nachrichten/Nieuws” is een initiatief van de lokale omroepen REGIO8 (Achterhoek), RN7 (Rijk van Nijmegen) en het Duitse Antenne Niederrhein (Kreis Kleve).

 

De projectpartners zijn ervan overtuigd, dat het als grensbewoner nodig is, om te weten welke grensoverschrijdende thema’s er spelen, wie er aan de knoppen draait en welke invloed dit op de gemeenschap in de grensstreek heeft. Bijna 10% van de inwoners van de directe grensstreek woont werkt of studeert over de grens en wordt daardoor dagelijks geconfronteerd met de verschillen en de overeenkomsten van ‘de andere kant’.

 

Nationale en regionale media laten grensoverschrijdend nieuws uit de regio echter nog te vaak liggen. In de Duitse grensstreek komt het nieuws uit Den Haag makkelijker binnen dan het nieuws uit de regio Achterhoek, het Rijk van Nijmegen of de regio Arnhem; ook in de Nederlandse grensstreek verdringt informatie uit Berlijn het nieuws uit de Kreis Kleve, de Kreis Wesel of Duisburg en Düsseldorf.

 

Door een intensieve samenwerking willen drie nieuwszenders in de Euregio Rijn-Waal hierin de komende twee jaar verandering brengen. De partners zullen wekelijks meerdere keren aandacht besteden aan het buurland. Reportages in de vorm van tekst met foto´s, video of radio-interviews helpen zo op journalistiek vlak om de grenzen te laten vervagen.

 

Verder willen de drie partners grensoverschrijdende stage- en werkervaringsplekken aanbieden voor studenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Deze Nederlandse en Duitse studenten uit beide landen maken vervolgens onderdeel van de euregioredactie en nemen deze ervaring mee naar hun uiteindelijke werkgever.

 

Met het project hopen de drie initiatiefnemers, dat berichtgeving over het nabije buurland uiteindelijk voor alle mediaorganisaties in het grensgebied een vanzelfsprekendheid wordt.

 

Het project wordt gefinancierd door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland en de drie projectpartners REGIO8, RN7 en Antenne Niederrhein.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.