Nieuwe wandelroute roept op tot verzoening

29-05/20


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen de Thornsche Molen en Zyfflich. Wanneer je vandaag de dag door het polderlandschap loopt merk je weinig meer van de zware strijd die hier geleverd werd.

 

Tijdens de oorlog stond echter bijna het gehele gebied onder water. De dammen en dijken speelden een belangrijke rol bij strategische zetten van de Duitsers en de Canadezen. De Duitsers bliezen de Querdamm, De Kapitteldijk, de Duffeltdijk en de Erlecomse Dam op terwijl de Canadezen de sluis bij de Querdamm bombardeerden om sneller bij Kleve te kunnen komen.

 

Het zwaar getroffen gebied was voor lange tijd een 'spergebied' waardoor iedereen hun thuis moest ontvluchten. Hordes grensbewoners moesten vluchten om in veiligheid te komen. Nu is dat wel anders, de vredige polder is bijzonder geliefd bij recreanten, fietsers en wandelaars.

 

De Stichting Thornsche Molen en de Geschichts- und Heimatverein Zyfflich e.V. hebben deze situatie als aanleiding genomen om 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een grensoverschrijdende Herinneringsroute te ontwikkelen. Onderweg wandel je langs diverse panelen met informatie en verhalen over hoe het er in 1944 aan toe ging. Voor de aanleg van de wandelroute en de productie van de informatiepanelen hebben de initiatiefnemers dankbaar gebruik gemaakt van een People to People subsidie in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland. “De grensoverschrijdende wandelroute is een symbool van begrip, verzoening, vrijheid en vrede tussen Nederland en Duitsland”, aldus de initiatiefnemers Henny Driessen, voorzitter van de Stichting de Thornsche Molen, en Gertrud Kersten, bestuurslid van Stichting de Thornsche Molen.

 

Om de boodschap van het People to People project “(Er)wanderbare Historie” nog beter over te brengen is aan de zijde van de Querdamm een kunstwerk geplaats. De 30 'Menschenkinder' uit hout van de Duitse kunstenares Anne Thos herinneren aan de vele mensen die tijdens de oorlog moesten evacueren of zijn overleden.

 

De Herinneringsroute is grotendeels verhard en toegankelijk voor mindervaliden. De route start bij de Thornsche Molen in Persingen in de Ooijpolder. Deze molen werd in 1944 compleet verwoest. De molen is enkele jaren geleden in ere hersteld en is nu een restaurant met voldoende parkeergelegenheid. Meer informatie vindt u op https://thornschemolen.nl/.

 

 

 


Gerelateerd/Ander nieuws

20-07/21

50 JAAR EUREGIO RIJN-WAAL: BLIK IN HET ARCHIEF

In 2021 viert de Euregio Rijn-Waal haar 50-jarig bestaan. Gedurende het jaar nemen wij u elke maand mee terug naar het verleden en laten u een bijzonder archiefstuk zien.

19-07/21

Corona Update: Nederland opnieuw risicogebied voor Duitsland

Hier vindt u sinds 4 mei 2020 regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-07/21

Resolutie CvdR over grensoverschrijdende samenwerking

In een poging om de grensoverschrijdende samenwerking weer bovenaan de beleidsagenda van de EU te krijgen, heeft het Comité van de Regio's (CvdR) op 1 juli een resolutie aangenomen.