Nederlandse en Duitse jongeren maken samen kunst

09-03/20


86 Nederlandse en Duitse jongeren uit de Euregio Rijn-Waal werkten afgelopen week aan kunstwerken rondom de thema´s Vrede, Vrijheid en Duurzaamheid. Op woensdag 4 maart presenteerden zijn hun kunstwerken aan de pers.

 

De kunstwerken zijn ontstaan in het kader van het INTERREG A project "Hallo Europa: Vrede, Vrijheid en Duurzaamheid”, een initiatief van de Provincie Gelderland om de inwoners van de grensstreek dichter bij elkaar te brengen.

 

Dit jaar verdiepten zich 86 leerlingen van het  Almende College Wesenthorst in Ulft, Rietveld Lyceum in Doetinchem, de Städtische Gesamtschule Emmerich en Städtisches Gymnasium Willibrord (beide in Emmerich am Rhein) zich van september 2019 en maart 2020 in de thema´s Vrede, Vrijheid en Duurzaam. Overkoepelend begrip zijn hier bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.

 

De leerlingen leerden elkaar in september tijdens een speeddating kennen en werkten vervolgens gedurende het gehele project in Nederlands-Duitse tandems samen. Ook stonden er diverse excursies op het programma, bijvoorbeeld aan de Gasometer en de afvalverbrandingsinstallatie in Oberhausen, het Kröller Möller Museum en keken de leerlingen gezamenlijk naar de Duitse Film “Der Ballon” over een vlucht per ballon uit de DDR.

 

De leerlingen verwerkten vervolgens al deze indrukken in spannende kunstwerken. Zo hebben de Nederlandse Senna en de Duitse Emily een vis van plastic gemaakt om te wijzen op het vele microplastic in de zeeën en oceanen. Ze waren trots op het eindresultaat maar vertelden ook eerlijk dat de samenwerking door het taalverschil niet altijd even makkelijk was. De meeste leerlingen waren enthousiast over het concept en zouden een volgende keer ook graag weer mee doen. Zo gaf de Nederlandse Sander aan, dat hij het leuk had gevonden om jongeren uit een andere cultuur te leren kennen en hen vaker te ontmoeten. Ook scholiere Emma was enthousiast. Zij had met haar groepje een kunstwerk gemaakt, waarin meerdere VN-doelen terugkwamen, omdat deze allemaal met elkaar samenhangen.

 

De kunstwerken zullen in mei in de vier deelnemende gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en de Stadt Emmerich am Rhein in de openbare ruimte te zien zijn en verbonden worden door een fietsroute.

 

Het project “Hallo Europa” is mede mogelijk gemaakt met middelen van het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de provincie Gelderland en de gemeenten Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en de Stadt Emmerich am Rhein.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.